Maine se sarbatoreste Ziua Protectiei Civile din Romania

Maine, la data de 28 februarie, iesenii vor sarbatori Ziua Protectiei Civile din Romania, data la care, in 1933, Regele Carol al II-lea, prin „Inalt Decret Regal nr.468”, a aprobat Regulamentul apararii contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejarii populatiei civile rezultata in urma efectelor devastatoare ale Primului Razboi Mondial. Momentul este considerat drept actul de nastere al Protectiei Civile, institutie care, initial, purta denumirea de „Aparare Pasiva”. Din 2004, activitatea de protectie civila se desfasoara la nivel national in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (ISU), iar la nivelul judetului Iasi, in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Mihail Grigore Sturdza” al Judetului Iasi.

„Protectia civila este o componenta a sistemului securitatii nationale si reprezinta un ansamblu integrat de activitati specifice, masuri si sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar si de informare publica, planificate, organizate si realizate potrivit legii, in scopul prevenirii si reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejarii populatiei, bunurilor materiale si mediului impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, conflictelor armate si inlaturarii operative a urmarilor acestora si asigurarii conditiilor necesare supravietuirii persoanelor afectate.

Anul acesta aniversam 82 de ani de la infiintarea Protectiei Civile, ocazie cu care inspectoratul nostru, pentru a reinprosprata si consolida in constiinta personalului propriu si a cetatenilor valorile fundamentale ale patriotismului si respectului fata de traditiile acestei arme, organizeaza o serie de activati. Astfel, va fi editat un numar festiv al revistei „Salvatorii Ieseni”, in care vor fi incluse mesajele reprezentantilor autoritatilor centrale si locale si articole referitoare la misiunile inspectoratului, iar in zona de competenta a inspectoratului se va organiza si desfasura campania „Vreau sa fiu voluntar”. Totodata, maine va fi declarata „Ziua Portilor deschise” la sediile subunitatilor si va fi prezentata tehnica si echipamentele de interventie specifica, iar in institutiile de invatamant vor fi organizate actiuni de informare preventiva punandu-se accent pe regulile de comportare in situatii de urgenta. La acest moment aniversar, gandurile tuturor se indreapta spre cei care, actionand sub deviza „Cu viata mea, apar viata”, se gasesc permanent in slujba cetatenilor pentru a-i ocroti, salva si ajuta. La multi ani!”, spun reprezentantii ISU Iasi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Antonia, jefuita inainte de procesul cu Vicenzo

URMĂTORUL ARTICOL

Astarastoae sustine introducerea practicii private in spitalul public

Ultimele știri de la Eveniment