Meci între Iaşi şi Miroslava câştigat de municipiu! Dispută de peste 3 decenii pentru 120 hectare pe Şes Bahlui

/

Municipalitatea ieşeană a câştigat un litigiu cu comuna Miroslava pentru o suprafaţă de peste 120 hectare de teren în zona şes Bahlui. Cele 121,3 hectare au fost trecute la Miroslava în baza unei decizii a Comisiei Judeţene de Fond Funciar din 1991, hotărâre contestată de municipiu din 2016. Magistraţii de la Tribunalul Iaşi s-au pronunţat definitiv pe această temă.

Comuna Miroslava a pierdut definitiv un proces cu municipiul Iaşi privind dreptul de proprietate asupra a 121,3 hectare de teren din zona şes Bahlui. Terenul a ajuns la Miroslava încă din 1991, în baza unei hotărâri luate de Comisia Judeţeană de Fond Funciar de la vremea respectivă. Primăria Iaşi a contestat titlul de proprietate în 2016 şi după un lung şir de procese, recent, magistraţii de la Tribunal i-au dat dreptate. Anterior, peste 110 hectare sau fost intabulate de municipalitatea ieşeană din anul 2019, dar documentele care au stat la baza înscrierii dreptului de proprietate au fost contestate de către comuna Miroslava.

Primarul Mihai Chirica: „Terenurile au fost date altor autorităţi fără temei legal”,

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a arătat că vina o poartă Comisia Judeţeană de Fond Funciar, cea care în 1991 a împărţit eronat acele terenuri.

„S-a reuşit închiderea unui litigiu istoric, cel cu Primăria Miroslava. Fără să mai ascund faptul că mai avem litigii şi cu Primăria comunei Tomeşti, pe aceeaşi cale. Toată această poveste a apărut după un ordin al Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Nu vreau să mă cert cu nici un primar din jurul nostru, pentru că nu acesta este scopul. În 1991 s-a făcut o nedreptate Iaşului. La masa verde au început să fractureze părţi din municipiul Iaşi, de sute de hectare, ce nu aveau de a face cu legile, ci a fost o altă înţelegere. Terenurile au fost date altor autorităţi fără temei legal”, a spus primarul Mihai Chirica.

Cum s-a ajuns la scandal?

În anul 1991, Primaria Miroslava a primit de la Comisia Judeţeană dreptul de proprietate pe 500 hectare din zona Şes Bahlui, din care fac parte si cele 121 ha aflate pe teritoriul administrativ al municipiului Iaşi. Miroslava nu a intrat n posesia celor 121,3 hectare, nsă le-a cerut insistent de la autoritatea locală a oraşului. După ani de procese, situaţia s-a închis însă definitiv.

„Lupta a început în 2016 şi s-a închis în tribunal. Am cerut desfiinţarea ordinului de prefect şi a Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Ne-am întors cu 32 de ani. Nu au treabă cei împroprietăriţi, ci legal era ca ei să beneficieze asta de la altă autoritate. Cele 593 hectare din şesul Bahluiului şi alte obiective sunt pe teritoriul municipiului Iaşi. Alte investiţii se vor petrece sub supraveghererea municipiului Iaşi”, a mai precizat primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Primăria Iaşi bagă 400 mii euro să doteze un monument istoric! Clădirea a fost reabilitată cu 3 milioane euro şi va avea peste 300 mii exponate

URMĂTORUL ARTICOL

Primăria bagă peste 50 mii de euro în cogenerarea CET în următorii 20 ani! Centrala este un sac fără fund pentru bugetul orașului

Ultimele știri de la Actualitate