Medicii avertizeaza: pericolul din bazine si piscine

Pe langa racorirea din zonele de agrement, mai mult sau mai putin amenajate, tot mai multe pesoane ajung sa necesite şi asistententa medicala. Bolile transmise prin apa poluata chimic sau microbiologic pot crea multe probleme de la conjunctive, otite sau dermatite cu transmie hidrica pana la numeroase afectiuni digestive legate de ingestia apei contaminate (in special la copii).
 
Riscurile cresc atunci cand sunt ignorate normele de igiena constand in efectuarea dusului obligator la intrarea si iesirea din bazine, utilizarea doar a prosopului personal, evitarea contactului direct cu panza sezlongului, prezenta simultana a persoanelor cu afectiuni dermatovenerice.
 
Frecvente sunt infectiile bacteriene si virale dar nu sunt excluse parazitozele.
 
Cele mai frecvente forme clinice includ:
 
1. Conjunctivita chimică – provocata de solutiile dezinfectante adaugate in apa, ce este caracterizate de diminuarea pana disparitia secretiilor lacrimale, urmate in situatii grave de uscarea corneei.
 
2. Conjunctivita de piscina – in care apare, la 2-19 zile dupa contactul cu apa infectata de Chlamidia trachomatis, o secreţie conjunctivală purulentă şi înroşirea ochilor.
 
3. Otita de bazin – poate să apară pe toată perioada verii si ca  manifestari principale sunt durerea, senzaţie de ureche înfundată şi prurit  în conductul auditiv extern.
 
4. Pitiriazisul – se transmite predilect prin apa de piscină dar şi prin utiliazarea unui sezlong fără folosirea prosopului personal.Se manifesta prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui.
 
5. Dermatofitia piciorului – o alta micoză produsă de o ciupercă microscopică care se poate transmite atunci când pacientul merge desculţ fie pe marginea piscinei, fie la saună sau la duşurile comune. Se localizeza frecvent pe pielea din spaţiile dintre degetele piciorului, talpa şi unghii fiind favorizată de transpiraţia abundentă si se poate extinde la cei care poarta încălţăminte ce  nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată şi netratată la timp, micoza evoluează prin apariţia de vezicule care produc prurit (mancarime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.

6. Trichomonioza – boală cu localizare genitală manifestă prin secreţie spumoasă urât mirositoare transmisa prin apa caldă a piscinelor în condiţiile în care alături de persoane sănătoase se scaldă persoane infectate.

7. Boli digestive – precum dizenteria bacilară care apare în urma ingestiei  accidentale a apei contaminate cu bacterii din materiile fecale ale persoaneleor purtatoare ale bacteriei Shygella dizenteriae. Boala se transmite foarte usor pentru ca numărul de bacterii care o pot declanşa este foarte mic (între 10 şi 100 bacterii) si iar manifestarile clinice includ febra, greţuri, vărsături şi diaree cu scaune muco-purulente. Copii sunt au risc crescut de a dezvolta hepatitie virale sau sau giardioza după ingestia de apă contaminată cu fecale.
 
„Recomandarile noastre tin de evitarea scaldatului in ape poluate sau in bazinele care nu au aviz sanitar de functionare, dusul obligator la intrarea si iesirea din bazine si utilizarea prosopului personal. Nu uitati ca ii protejati pe altii si va protejati si pe dumneavoastra nefrecventand aceste spatii atunci cand prezentati o boala infectocontagioasa.La aparitia oricarei simptomatologii dupa mersul la bazin sau la piscinta este bine sa consultati un medic„, recomanda dr. Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Spiridon Iasi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Comisia pentru evaluarea democratiei, aprobata de Senat

URMĂTORUL ARTICOL

Cand se vor elimina tarifele la roming in UE

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in