ciuhodaru

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede alocarea a cel putin 6% din PIB pentru sanatate

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede alocarea a cel putin 6% din PIB pentru sanatate.

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede alocarea a cel putin 6% din PIB pentru sanatate.

 Acesta considera ca alocarea celui mai mic procent din PIB pentru sanatate din UE nu asigura pacientilor accesul la ingrijiri medicale de calitate si nici locuri de munca, motivatie salariala pentru personalul medical. „Cu un procent mic din PIB la sanatate, parlamentarul prognozeaza mentinerea Romaniei pe primele locuri din UE la TBC, cancer, hepatita B si C, mortalitate infantila si perinatala, precum si inmultirea cazurilor de malpraxis sau a personalului medical ce alege sa plece in strainatate. Scopul acestui act normativ este dublu: pacientii vor putea sa beneficieze de ingrijiri medicale de calitate in mod echitabil, iar pentru personalul medical, se vor putea asigura in mod corespunzator locuri si conditii de munca, precum si motivatia salariala.

Cateva argumente: suntem pe ultimele locuri din Europa in privinta alocarilor bugetare pentru sanatate; media europena din PIB alocata sanatatii este de 8,9%, adica de doua ori mai mare decat cea din Romania; fiecarui roman ii revin doar aproximativ 300 de euro pentru sanatate, adica de 10 ori mai putin decat media europeana; subfinantarea cronica a dus deja la situatii anormale, pentru ca nu este normal sa introduci coplata intr-o tara cu o populatie saraca si bolnava. In conditiile insuficientei fondurilor, nici nu se poate pune problema unui sistem de sanatate competitiv si accesibil si a unui personal platit cu salarii decente”, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru.

bzi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iata prognoza meteo pentru aceasta saptamana (30 septembrie- 6 octombrie 2013) la Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

In perioada 7 – 13 octombrie, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou se da startul unui eveniment inedit, anume „Zilele Recoltei Editoriale”

Ultimele știri de la Sanatate