OTP Bank, o bancă de talie medie cu acţionariat maghiar, încearcă să stimuleze vânzările de carduri de credit oferind clienţilor facilitatea de a plăti cumpărăturile efectuate în magazine sau pe internet în mai multe rate lunare, fără dobândă. Tranzacţiile cu cardul de credit sunt împărţite automat în şase rate indiferent de locul în care au fost efectuate.
„Cardul de credit cu plata în rate este singurul tip de card de credit care se vinde pe piaţa românească. Acest card nu are niciun fel de limitări în ceea ce priveşte locul unde se face tranzacţia; inclusiv cumpărăturile efectuate în străinătate sunt împărţite automat în şase rate lunare”, a declarat Adrian Chichiţă, directorul de carduri al OTP Bank.
Modelul ratelor fără dobândă pe cardurile de credit a fost lansat pe piaţa locală în urmă cu mai mulţi ani de turcii de la Credit Europe şi Garanti Bank. Ulterior, pe această piaţă au intrat şi jucători mari ca BCR, Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank. Majoritatea băncilor acceptă însă plata în rate doar a cumpărăturilor făcute la anumiţi comercianţi parteneri.
OTP mizează pe vânzarea a 9.000 de carduri de credit cu facilitatea de rate fără dobândă până la finalul anului, ceea ce înseamnă o creştere cu 150% a portofoliului. OTP are în prezent un portofoliu de 6.000 de carduri de credit. La o valoare medie de 3.000 de lei a unei linii de credit, sumele aprobate pe cele 9.000 de carduri ar urma să fie de circa 2,7 milioane de lei.
Cardurile de credit nu au fost până acum în atenţia băncii, care deţine o cotă de piaţă de numai 0,3% pe acest segment. Cei mai mari jucători din piaţa cardurilor de credit sunt bănci precum Raiffeisen, Credit Europe sau Banca Transilvania, dar şi instituţii financiare nebancare (IFN), cum este Cetelem. La nivelul întregii pieţe sunt circa 2,2 milioane de carduri de credit, majoritatea având ataşată opţiunea de rate fără dobândă.
Multe bănci au intrat pe nişa ratelor pe cardul de credit în ultimii ani şi nu percep dobândă în cazul în care rata lunară este achitată integral înainte de data scadentă din extrasul de cont. Bancherii mizează însă pe faptul că numai 20-30% din clienţi îşi plătesc în fiecare lună ratele, restul intrând sub povara dobânzilor de 25-30% pe an.
Totodată, băncile care au parteneriate cu anumiţi comercianţi primesc de la aceştia comisioane de până la 5-6% din valoarea unei tranzacţii. OTP Bank percepe o dobândă de 26% pe an, iar clientul trebuie să achite lunar o taxă de administrare de 5 lei. Taxa de emitere a cardului este de 40 de lei. Banca mizează pe o medie de 6-8 tranzacţii efectuate de fiecare client într-un an, cu o valoare medie de 500 de lei pe tranzacţie, şi se aşteaptă la o rată de default de 10%.
sursa: zf.ro