logo_produse_traditionale

Ministerul Agriculturii modifica legislatia cu privire la producerea si comercializarea asa numitelor produse traditionale. Vezi cum va arata noul logo

Impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii, MADR a emis un ordin privind atestarea produselor traditionale, care stabileste conditii si criterii noi pentru atestarea acestora. Cea mai importanta modificare este aceea ca toate produsele traditionale vor trebui marcate, obligatoriu, cu un logo national, acesta fiind proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii, care il va inregistra ca titular la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
Potrivit datelor MADR, dinamica inregistrarii produselor traditionale a crescut semnificativ in ultimii ani. Cele mai multe produse, in numar de 1.474, sunt cele din lapte si produse lactate, iar in jur de 1.441 cele din carne si produse din carne. Mai sunt inregistrate produsele de morarit si panificatie, bauturi alcoolice, conserve legume-fructe, peste si produse din peste, miere s.a.
Explicatie
„Ideea de baza a acestui ordin de atestare a produselor traditionale este de a reglementa aceasta piata, in conditiile in care la ora actuala avem inregistrate la minister in jur de 4.400 de produse traditionale, iar o parte dintre acestea nu sunt active sau nu corespund conceptului de produs traditional. Ordinul ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii august sau cel tarziu la inceputul lunii septembrie”, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Potrivit ordinului publicat pe site-ul MADR, Directia Generala de Industrie Alimentara, prin compartimentul de specialitate cu atributii in domeniul produselor traditionale, infiinteaza si administreaza Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT). Registrul se publica anual pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
„Pentru a figura in registrul, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime obtinute in zona de productie, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere a produsului si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional. Materialele si obiectele care vin in contact cu produsele traditionale vor respecta prevederile legale in vigoare”, stabileste actul normativ.
Control
MADR are atributii de control privind indeplinirea conditiilor si a criteriilor care au stat la baza acordarii atestatului de produs traditional, iar operatorii economici care produc produse traditionale sunt obligati sa permita accesul in unitate si in sectia de productie a organelor de inspectie si control ale MADR si ale personalului imputernicit de catre Ministerul Sanatatii. Nerespectarea conditiilor si criteriilor pentru atestarea produselor traditionale atrage luarea de masuri administrative si sanctionarea operatorului economic prin anularea atestatului de produs traditional si radierea din RNPT.
In cazul in care neconformitatile depistate in timpul inspectiei sunt de gravitate mica, se poate aplica avertisment scris, si de asemenea se va mentiona, in procesul verbal de control, termenul de remediere a deficientelor constatate.
De asemenea, Ministerul Sanatatii, prin personalul din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, va efectua controlul oficial, conform legislatiei in vigoare si a competentelor si va dispune masurile legale care se impun, iar ANPC va verifica si controla pe piata respectarea noilor reglementari privind productia si etichetarea produselor traditionale.
Impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii, MADR a emis un ordin privind atestarea produselor traditionale, care stabileste conditii si criterii noi pentru atestarea acestora. 

Impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii, MADR a emis un ordin privind atestarea produselor traditionale, care stabileste conditii si criterii noi pentru atestarea acestora. 

Cea mai importanta modificare este aceea ca toate produsele traditionale vor trebui marcate, obligatoriu, cu un logo national, acesta fiind proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii, care il va inregistra ca titular la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Potrivit datelor MADR, dinamica inregistrarii produselor traditionale a crescut semnificativ in ultimii ani. Cele mai multe produse, in numar de 1.474, sunt cele din lapte si produse lactate, iar in jur de 1.441 cele din carne si produse din carne. Mai sunt inregistrate produsele de morarit si panificatie, bauturi alcoolice, conserve legume-fructe, peste si produse din peste, miere s.a.

Explicatie

„Ideea de baza a acestui ordin de atestare a produselor traditionale este de a reglementa aceasta piata, in conditiile in care la ora actuala avem inregistrate la minister in jur de 4.400 de produse traditionale, iar o parte dintre acestea nu sunt active sau nu corespund conceptului de produs traditional. Ordinul ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii august sau cel tarziu la inceputul lunii septembrie”, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Potrivit ordinului publicat pe site-ul MADR, Directia Generala de Industrie Alimentara, prin compartimentul de specialitate cu atributii in domeniul produselor traditionale, infiinteaza si administreaza Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT). Registrul se publica anual pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. 

„Pentru a figura in registrul, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime obtinute in zona de productie, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere a produsului si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional. Materialele si obiectele care vin in contact cu produsele traditionale vor respecta prevederile legale in vigoare”, stabileste actul normativ.

Control

MADR are atributii de control privind indeplinirea conditiilor si a criteriilor care au stat la baza acordarii atestatului de produs traditional, iar operatorii economici care produc produse traditionale sunt obligati sa permita accesul in unitate si in sectia de productie a organelor de inspectie si control ale MADR si ale personalului imputernicit de catre Ministerul Sanatatii. Nerespectarea conditiilor si criteriilor pentru atestarea produselor traditionale atrage luarea de masuri administrative si sanctionarea operatorului economic prin anularea atestatului de produs traditional si radierea din RNPT. 

In cazul in care neconformitatile depistate in timpul inspectiei sunt de gravitate mica, se poate aplica avertisment scris, si de asemenea se va mentiona, in procesul verbal de control, termenul de remediere a deficientelor constatate. 

De asemenea, Ministerul Sanatatii, prin personalul din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, va efectua controlul oficial, conform legislatiei in vigoare si a competentelor si va dispune masurile legale care se impun, iar ANPC va verifica si controla pe piata respectarea noilor reglementari privind productia si etichetarea produselor traditionale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Socant!O fetita de 12 ani s-a inecat duminica (04.08.2013)in raul Siret. Un alt copil, de noua ani, ruda a fetei, a reusit sa se salveze, fiind luat de curenti şi dus spre o insulita

URMĂTORUL ARTICOL

Bataia sangeroasa dintre doua clanuri din Ciurea s-a lasat cu interventia trupelor de mascati. Membrii unei familii au patruns in locuinta rivalilor sai si au distrus mai multe bunuri

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in