Ministerul Educatiei a pregatit pentru 2014 o serie de schimbari pentru elevi si profesori. Vezi detalii

 

 

 

Ministerul Educaţiei a pregătit o serie de schimbări în anul şcolar 2013-2014

 

Modificarea calculării mediei de admitere în învăţământul liceal

 

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, din 2014, în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu să fie de doar 25%, redusă aşadar, comparativ cu cea existentă până acum, de 50%. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum.

 

„Am luat decizia să creştem ponderea mediei obţinute în urma examenului de Evaluare Naţională în media finală de admitere la liceu, ca urmare a analizelor care au condus la concluzia că evaluarea la clasă este, în multe cazuri, mai indulgentă decât Evaluarea Naţională. Vorbesc despre creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, şi reducerea la 25 la sută a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

 

Notele din timpul liceului nu vor mai fi luate în considerare la admiterea la facultate

 

Notele din timpul anilor de studiu din liceu nu vor mai fi luate în considerare la admiterea la facultate, a declarat  ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

 

„Ordinul privind cadrul general de admitere în învăţământul superior pentru licenţă, master, doctorat este aprobat. Au fost eliminate din calculul mediei generale de admitere notele din timpul anilor de studiu din liceu. Pot fi luate în considerare probleme de bacalaureat, media de bacalaureat şi media de licenţă în cazul examenului de masterat. În anul universitar 2014-2015. Pentru licenţă este vorba de media de la bacalaureat şi notele de la probele de bacalaureat, şi nu notele din timpul anilor de studiu”, a explicat ministrul.

 

Potrivit acestuia, universităţile au obligativitatea de a-şi stabili propriile metodologii şi au şi răspunderea publică pentru organizarea concursului.

 

„Ele pot să stabilească orice fel de criterii doresc, pe care şi le asumă prin decizia senatelor şi a consiliilor de administraţie. Acestea este un ordin general. Este un ordin care după foarte mulţi ani apare, aşa cum zice legea, cu şase luni înainte”, a spus Costoiu.

 

Elevii vor susţine evaluări naţionale în clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

 

Începând din anul şcolar 2013/2014 vor exista evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Ministrul Educaţiei a declarat că este necesară o astfel de măsură, în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu există nicio evaluare.

 

„Acest sistem va deveni standard începând cu anul şcolar 2013/2014. Prin urmare, după câţiva ani de grădiniţă, după clasa pregătitoare, după clasa I, ajungem în clasa a II-a şi putem să vedem care este nivelul elevilor, iar informaţiile respective le putem folosi pentru a vedea unde avem vulnerabilităţi, unde sunt probleme, la nivel de şcoli, la nivel clase, chiar la nivel de elev în raport cu ceilalţi elevi”, a explicat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

 

Schimbări radicale privind admiterea la liceu şi înscrierea la grădiniţă

 

Admiterea în liceu se va face, din 2015, cu media de minimum 5, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a precizat că intervalul de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării este necesar pentru pregătirea acesteia. De asemenea, tot din 2015, copiii în vârstă de 5 ani vor fi obligaţi să meargă în Grupa Mare la grădiniţă. 

 

O altă măsură ce va fi luată va fi mărirea perioadei de formare în şcoala profesională, de la doi la trei ani. Şcoala profesională va începe imediat după încheierea clasei a VIII-a.

 

 

Din 2014 vor fi mai multe locuri la liceele pedagogice

 

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că de anul viitor vor fi mai multe locuri la liceele pedagogice, pentru a se acoperi nevoile existente de grădiniţe şi creşe.

 

„Avem nevoie de politici publice integrate pentru educaţie. (…) Se lucrează la prioritizarea investiţiilor şi identificarea sumelor necesare pentru a avea şcoli acolo unde avem copii. La anul vom avea mai multe locuri la liceele pedagogice pentru a acoperi nevoile existente de grădiniţe şi creşe”, a declarat ministrul Pricopie.

 

Ministerul Educaţiei ar putea elimina notele la unele materii

 

Cele mai uşoare note la şcoală se obţin la muzică, desen, religie şi sport. Ministerul Educaţiei are în plan să renunţe la note pentru aceste discipline, pentru ca elevii să nu mai aibă parte de medii mărite artificial.

 

O măsură de a diminua avântul mediilor umflate la clasă ar putea fi luată chiar de anul viitor, de când Ministerul Educaţiei ar putea scoate notarea la aceste discipline.

 

Materii noi pentru elevii din ciclu primar

 

Ministrul Educaţiei a aprobat implementarea programelor şcolare pentru disciplinele opţionale „Educaţie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” şi „Educaţie financiară”.

 

„Educaţie pentru societate” va fi studiată la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, „Filosofie pentru copii”, la clasa a III-a şi/sau a IV-a, iar „Educaţie financiară”, la clasele a III-a şi/sau a IV-a. Cele trei discipline fac parte din curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul preuniversitar.

 

Disciplina „Educaţie pentru societate” poate fi studiată succesiv, într-un singur an şcolar sau pe parcursul a doi – trei ani. Elevii vor învăţa elemente de conduită moral – civică şi modul în care se aplică acestea în contexte reale de viaţă.

 

La disciplina „Filosofie pentru copii”, elevii vor învăţa etapele pe care le implică rezolvarea unei probleme date, cum să susţină un punct de vedere, dar şi cum să respecte punctele de vedere ale celuilalt.

 

Noua programă şcolară pentru învăţământul primar. Ce materii se introduc

 

Ministerul Educaţiei a publicat noile programe şcolare pentru învăţământul primar. Acestea se aplică din septembrie 2013 la clasele pregătitoare şi clasa I, iar din 2014, pentru clasa a II-a.

 

Elevii de la clasa pregătitoare şi până la clasa a III-a vor studia „Arte vizuale şi abilităţi practice” de două ori pe săptămână. Elevii de clasa a III-a vor studia, o oră pe săptămână, „Educaţie civică”.

 

Mai mult, elevii de a III-a şi a IV-a vor face două ore de limba străină pe săptămână, iar micuţii de clasa I vor face şapte ore de „Comunicare în limba română”, faţă de şase ore, care erau prevăzute iniţial.

 

Toţi elevii de la ciclul primar vor avea în programa şcolară două ore pe săptămână de educaţie fizică, urmând ca de la clasa a III-a să se introducă şi o oră de „Joc şi mişcare”. În schimb, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a II-a vor rămâne cu două ore de „Muzică şi mişcare” pe săptămână, însă, de la clasa a III-a, disciplina va avea o oră, odată cu introducerea materiei „Joc şi mişcare”.

 

Religia se va studia tot cu oră pe săptămână. Elevii de la clasa pregătitoare vor face două ore de „Dezvoltare personală” pe săptămână în loc de una, cum era prevăzut iniţial.

 

La clasele pregătitoare şi clasa I, toate orele vor dura 30-35 de minute, iar restul timpului va fi alocat activităţilor recreative. La clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, orele vor avea o durată de 45 de minute.

 

Procurori, judecători şi medici ar putea preda gratuit în şcoli

 

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat procurori, judecători, medici şi scriitori ar putea veni în şcoli pentru a ţine gratis elevilor lecţii despre justiţie, educaţie sanitară, mecanismele instituţiilor statului şi literatură.

 

„Împreună cu Ministerul Justiţiei avem un proiect în care procurori, judecători să vină în şcoli şi să prezinte lecţii despre justiţie, despre valorile fundamentale ale societăţii, despre mecanismele instituţiilor statului. Vom face acest lucru şi cu Ministerul Sănătăţii astfel încât medici să vină la şcoală şi să ţină lecţii gratis, nu se pune problema vreunei plăţi, despre educaţia pentru sănătate şi încercăm să facem astfel de parteneriate cu cât mai multe instituţii. Mă voi adresa şi Uniunii Scriitorilor pentru a veni scriitorii în şcoli şi încet- încet vom încerca sa deschidem porţile şcolii cât mai larg pentru oameni de valoare din societate care pot să aibă o contribuţie la îmbunătăţirea şcolii româneşti”, a spus Pricopie.

 

Elevii nu mai pot fi pedepsiţi de profesori

 

Scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colţ, insultele şi jignirile sunt interzie prin lege în mediul şcolar, profesorii, dar şi personalul administrativ şi auxiliar putând fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei pentru tratament degradant în şcoală.

 

Profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.

 

Noutăţi pentru studenţi. Programul Eramus se va schimba în 2014

 

Programul Erasmus an­ticipează o reducere a birocraţiei necesare aprobării unui proiect, tocmai prin reunirea sub aceeaşi umbrelă a tuturor celorlalte programe existente anterior din ca­drul Erasmus Life Learning Pro­gramme sau Erasmus Mundus (colaborările dintre universităţi semnatare ale pactului Bologna cu cele din afara Europei) cât şi cele de tip voluntariat sau pentru elevi, potrivit ziaruldeiasi.ro. Acest lucru va însemna că actualele proiecte vor fi lăsate să se desfăşoare până la bun sfârşit, în timp ce, de la 1 ianuarie 2014, se vor deschide noi posibilităţi de aplicare pentru a forma programe de schimburi instituţionale.

 

O altă noutate cu care vine actualul progam de schimburi es­te concentrarea pe piaţa de mun­că. În mod concret, dacă, până în prezent, schimburile, atât cele de studenţi, cât şi de doctoranzi, cadre didactice sau personal ad­mi­nistrativ sau auxilliar, erau con­centrate pe domeniul cerce­tării şi cel cultural, începând cu 2014, UE va sprijini cu o treime din bugetul de 14,7 miliarde de euro acele parteneriate care se încheie între instituţii de învă­ţământ, organizaţii pentru tineret, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale cât şi ONG-uri.

 

O altă noutate pe care o aduce programul de schimb este posibilitatea de acordarea unor împrumuturi prin Banca Euro­peană de Investiţii pentru maste­ranzii care doresc să urmeze întreg ciclul al doilea Bologna la o universitate din străinătate.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Accident in Suceava in cursul zilei de vineri (03.01.2014)! Remorca unui tir s-a rasturnat chiar la intrarea in oras iar incarcatura de lemne a blocat un sens de mers mai multe ore

URMĂTORUL ARTICOL

Operatorul pentru municipiul Pascani, Prest Serv Apa, se confrunta cu dificultati financiare! ApaVital s-ar putea extinde in zona

Ultimele știri de la Actualitate