Ministrul Apararii anunta reintroducerea stagiului militar

Autorităţile române vor să reintroducă stagiul militar pe bază de voluntariat. Este acesta o etapă premergătoare reintroducerii stagiului militar obligatoriu? Un fost premier dă un răspuns sec: DA 

Luni, ministrul Apărării, Mircea Duşa a spus că este nevoie de reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Aflat la Sibiu, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, Duşa a declarat că este necesar ca Legea privind rezervistul voluntar să fie trecută prin Parlament. „Aceasta va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat”, a explicat Duşa.

În schimb, fostul premier Adrian Năstase, pe vremea căruia s-a renunţat la stagiul militar obligatoriu vorbeşte, într-o postare pe blog, despre reintroducerea lui ca despre o certitudine, scrie gandul.info:„Oare nu vedem ce se întâmplă în jurul nostru, nu înţelegem că vom ajunge să cheltuim puţinii bani pe care-i mai avem în buget pentru a cumpăra câteva avioane, în perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din ţările occidentale să-şi poată continua activitatea şi zonele de influenţă să fie reîmpărţite? Oare nu înţelegem că România a căpătat un alt statut după încheierea Primului Război Rece şi că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?”

2300 de tineri intră în Armată în 2015

Ministrul Apărării a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care ţara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.Cei care doresc să aibă statutul de rezervişti voluntari trebuie să participe necondiţionat la misiuni interne şi externe, să anunţe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore şi să păstreze cu sfinţenie secretul militar. Pentru perioadele în care participă la misiuni, militarii vor fi plătiţi, scrie infomm.ro. Alte state NATO au trecut deja la stagiul militar obligatoriu, cum ar fi Lituania. În luna mai, şi Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutaţi şi o situaţie asemănătoare este şi în Norvegia, unde armata a devenit obligatorie şi pentru femei, dar şi pentru bărbaţi.

OBLIGAŢIILE REZERVIŞTILOR VOLUNTARI

– să fie devotaţi statului român,
– să respecte şi să apere valorile democraţiei constituţionale,
– să respecte jurământul militar, regulamentele şi ordinele comandanţilor,
– să participe necondiţionat la instruire, în ţară şi în străinătate

DREPTURILE REZERVIŞTILOR VOLUNTARI

– drepturi salariale,
– primă de fidelitate,
– drepturi de echipare şi de hrană,
– măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală şi medicamente

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Bilantul celor sase luni de presedintie. Iohannis, pe Facebook

URMĂTORUL ARTICOL

Motivarea angajatilor este cea mai mare provocare a antreprenorilor din Moldova

Ultimele știri de la National1