remus_pricopie

Ministrul Educatiei a anuntat ca Guvernul pregateste noi modificări ale Legii Educatiei. Vezi detalii

Cine ia şpagă în şcoală, merge acasă. Definitiv. La început de an şcolar, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că profesorii care iau mită vor fi daţi afară din sistem. De asemenea, judecătorii şi procurorii vor merge prin şcoli şi le vor explica elevilor riscurile la care se expun dacă încearcă, la rândul lor, să dea bani.

Cine ia şpagă în şcoală, merge acasă. Definitiv. La început de an şcolar, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că profesorii care iau mită vor fi daţi afară din sistem. De asemenea, judecătorii şi procurorii vor merge prin şcoli şi le vor explica elevilor riscurile la care se expun dacă încearcă, la rândul lor, să dea bani.

„Pe agenda Guvernului este o modificare la Legea Educaţiei prin care, am discutat şi cu sindicatele,. astfel de abateri să fi pedepsite imediat. Legea Educaţiei în momentul de faţă oferă unele instrumente prin care putem interveni în cazuri speciale şi de abateri, dar nu oferă de exemplu foarte clar de a pedepsi profesoarele de la Constanţa înregistrate pe camera de supraveghere cum iau mită. Veţi vedea actul şi el va fi supus dezbaterii publice. Am eliberat inspectori şcolari generali, inspectori şcolari adjuncţi, directori de specialitate, directori”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Aproximativ 3.200.000 de elevi şi preşcolari vor începe luni cursurile primului semestru al noului an şcolar 2013 – 2014. Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, noul an şcolar totalizează 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare.

Clasele terminale din învăţământul liceal vor avea 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat, cursurile claselor terminale încheindu-se în data de 30 mai 2014.

Clasa a VIII-a va avea 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale, cursurile încheindu-se în data de 13 iunie 2014.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare şi la fel şi pentru clasele din învăţământul profesional cu durata de doi ani.

Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore, care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor.

Cursurile semestrului întâi vor începe luni, 16 septembrie, şi se vor încheia vineri, 20 decembrie.

În perioada 2 – 10 noiembrie 2013, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 21 decembrie, şi se va încheia duminică, 5 ianuarie 2014.

Cursurile vor începe luni, 6 ianuarie 2014, şi se vor încheia vineri, 31 ianuarie 2014.

Vacanţa intersemestrială este prevăzută de sâmbătă, 1 februarie 2014, până duminică, 9 februarie 2014, cursurile semestrului al doilea desfăşurându-se de luni, 10 februarie 2014, până vineri, 11 aprilie 2014.

Vacanţa de primăvară este cuprinsă între 12 aprilie – 22 aprilie, iar cursurile se vor desfăşura din 23 aprilie până pe 20 iunie.

Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 21 iunie 2014, şi se va încheia duminică, 14 septembrie 2014.

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice data de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi de 5 iunie – Ziua învăţătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar.

Săptămâna 7 – 11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit ‘Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!’, având un orar specific.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2013 – 2014 se susţin, de regulă, până la data de 20 decembrie 2013, iar cele din semestrul al II-lea – până la data de 23 mai 2014.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor din unitatea/unităţile de învăţământ respectivă/respective.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Aproape zece mii de de oameni au blocat Piata Universitatii din Capitala, din cauza proiectului minier de la Rosia Montana. Cei 33 de mineri au renuntat la proteste. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Socant! Barbatul din Arad care a violat o fetita de 12 ani a fost lasat in libertate. Asta dupa ce a si fugit de politisti, incatusat. Intre timp, copila abuzata nu-si revine din soc

Ultimele știri de la Actualitate