Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a participat la o dezbatere ce a avut loc la Palatul Culturii din Iași. Dezbaterea oreganizată de Camera de Comerț și Industrie a vizat mai multe asepcte ce au ținut de securirtatea militară și cea economică a flancului estic al Organizației din care face parte și România.
Dezbatere pe teme militare, sociale și economice la Iași. Palatul Culturii a găzduit o dezbatere organizată de Camera de Comerț și Industrie la care invitatul principal a fost Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Tema dezbaterii a fost ”securitatea economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE”. La întâlnire au participat și oameni din mediul politic, din administrație și nu numai.
Mircea Geoană: „Vorbim foarte mult despre flancul estic al NATO”
Iată și principalele declarații ale numărului doi din NATO.
„Vorbim foarte mult despre flancul estic al NATO. Și unde poate fi un loc mai bun de a vorbi despre aceasta decât la Iași, marele oraș al României și al Europei. Cu venirea foarte curând și a Suediei în NATO, vom avea un flanc estic transformat, coerent și continuu de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră și Marea Mediterană. Această nouă realitate strategică are și va continuă să aibă importante consecințe nu doar de securitate, dar și politice și economice. Transformările din Europa declansate de războiul odios lansat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și a ordinii europene și internaționale, nu trebuie privite în izolare”; a spus Geoană.
Geoană: ”Niciodată în istorie, România nu a cunoscut un moment mai favorabil decât acum”
Geoană a arătat că România are nevoie să crească economic și de aceea trebuie să devină un reper în flancul estic al NATO.
„Și totuși, țara se golește de tineri, economia crește însă nu produce dezvoltare, inegalitățile să adâncesc, Statul român pare tot mai disfuncțional și nepregătit pentru a face față acestei complexități în creștere exponențială, neîncrederea cetățenilor în instituții și viitorul țării atinge cote abisale. Numesc asta paradoxul românesc: în cel mai bun moment al istoriei în plan extern, țara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”, a mai spus Geoană.