grigore_lese_si_victor_rebengiuc_in_lumina_lina_iasi_2013

Moment artistic unic la Iasi! Grigore Lese si Victor Rebenciuc vor fi si pe aceeasi scena in spectacolul Lumina lina

Cele mai frumoase texte ale poetului, alese cu grija de Victor Rebengiuc, se vor impleti cu unele dintre cele mai tulburatoare hori cantate de Grigore Lese.


Evenimentul are loc pe 25 februarie, in Sala Mare a Teatrului National. Biletele pot fi achizitionate cu 70 si 80 de lei.
Grigore Lese si Victor Rebengiuc vor fi pentru prima oara pe aceeasi scena, oferind un spectacol de muzica si poezie sub genericul „Lumina lina”, in memoria poetului Ioan Alexandru. Indragitul rapsod din Tara Lapusului si apreciatul actor de la Teatrul Bulandra vor fi prezenti la Iasi pe 25 februarie. Intalnirea celor doua mari voci ale scenei romanesti cu publicul iesean va fi gazduita de Teatrul National „V. Alecsandri”, incepand cu ora 19, in Sala Mare.

Spectatorii ieseni vor avea parte de o noapte tainica, sub semnul liricii lui Ioan Alexandru. Cele mai frumoase texte ale poetului, alese cu grija de Victor Rebengiuc, se vor impleti cu unele dintre cele mai tulburatoare hori cantate de Grigore Lese.

„Dupa gustul meu, poetii isi recita mai bine poeziile decat o fac actorii. Fireste, cu exceptiile de rigoare. Cine i-a auzit pe Nichita Stanescu, pe Cezar Ivanescu, pe George Calinescu, pe Teodor Paca si pe altii rostindu-si textele nu-si poate imagina un mai potrivit mod de lectura. (De neuitat e, pentru mine, Sadoveanu citind «Sara pe deal»). Ioan Alexandru avea, si el, harul – incomparabil – de a-si scanda versurile cu un amestec de simplitate arhaica, patos profetic si inocenta adolescentina. Era integral prezent in fiecare silaba, in fiecare litera pe care o pronunta. Combustia interioara care se facea auzita in fiecare sunet avea o forta de contaminare irezistibila. Si asta pentru ca era unul dintre acei putini care trateaza cuvintele nu ca pe niste conventii, ci ca pe niste stihii vitale, autonome, manate de adierea Duhului…Ma bucur ca ne amintim de Ioan Alexandru. Si ma bucur ca «agentul» acestei amintiri e Victor Rebengiuc, insotit de suspinele lui Grigore Lese”, remarca Andrei Plesu, dupa vizionarea spectacolului pe scena Ateneului Roman din Capitala.

Pentru reprezentatia oferita la Iasi, biletele pot fi achizitionate cu 70 si 80 de lei.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Uniti prin poezie: o noua sedinta a Salonului de literatura Zero+

URMĂTORUL ARTICOL

Zilele Colegiului National Iasi. Programul manifestarilor

Ultimele știri de la Cultura