Un student din Tunisia a trait un adevarat cosmar la Iasi.
Venit la Iasi pentru studii, tanarul in varsta de 23 de ani a fost sfartecat de cainii maidanezi de pe strazile Iasului. A fost inconjurat de o haita de caini extrem de agresivi si a fost lasat intr-o balta de sange. Tanarul tunisian nu a avut nicio sansa de scapare in fata cainilor si a incercat sa se apere cu bratele, acoperindu-si fata in momentul in care unul dintre patrupede si-a infipt coltii in antebratul lui.
Tunisianul a ajuns la urgente in stare de soc si plin de sange. Medicii de garda de la Sf. Spiridon au fost ingroziti cand au vazut in ce hal arata bratele tanarului. In afara de durerile insuportabile si plagile profunde, studentul tunisian prezenta si un atac de panica. Abia dupa minute bune a fost in stare sa povesteasca medicilor prin ce a trecut. Acesta a povestit ca a fost atacat de o haita de caini in timp ce se indrepta spre campusul studentesc, iar unul dintre caini l-a atacat, fara sa apuce sa fuga sau sa se apere. Nu credea niciodata ca poate fi umarit de un asemenea pericol pe strazile unui oras civilizat.
„La Unitatea de Primire Urgente Iasi (UPU) a ajuns un pacient cu plagi muscate de caine. Un tanar student din Tunisia a fost adus la urgente cu bratele sfartecate de cainii maidanezi. Tanarul era foarte speriat, in stare de soc si a reusit sa povesteasca ca a fost muscat de un caine mare, negru, chiar pe strada. Pacientului i-au fost acordate ingrijiri de prim-ajutor, a fost transferat la Spitalul de Boli Infectioase Iasi, iar ulterior la sectia de Chirurgie Plastica a Spitalului Sf. Spiridon Iasi”, a precizat dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgenta in cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.
Investitii uriase, rezultate rusinoase
Pentru administratia publica locala, problema cainilor fara stapan inca reprezinta un adevarat esec din toate punctele de vedere. Dupa ani buni de scandaluri referitoare la gestionarea maidanezilor de pe strazi, autoritatile din Palatul Roznovanu s-au laudat in luna martie a acestui an ca la Iasi a fost deschis unul dintre cele mai moderne padocuri din tara dupa multi ani de investitii.
„Este unul dintre padocurile cele mai moderne din România, în urma unei investitii multianuale. Nu vom folosi acest padoc exclusiv pentru câinii comunitari, ci dorim sa gestionam problema tuturor animalelor fara stapân din Iasi”, au declarat sefii Primariei Iasi. Anuntat ca o salvare in problema maidanezilor, in realitate lucrurile nu au stat deloc asa cu noul adapost. Cu o investitie stabilita initial la aproximativ 3 milioane de lei, municipalitatea a ajuns pana la urma sa cheltuiasca o suma dubla cu noul padoc. Conform proiectului inceput de firma Iasicon, lucrarile ar fi trebuit incheiate inca din 2010, dar nici in momentul de fata proiectul nu a fost finalizat. Practic, din cele 3.000 de locuri promise de edili, doar 800 au fost amenajate.
Desi Salubrisul cheltuie anual sute de mii de euro pentru sterilizarea si eutanasierea cainilor, pe strazile Iasului sunt sute de haite care ameninta copiii si chiar oamenii maturi. In aceste conditii, ne putem gandi ca din aceasta activitate se pot deturna usor importante sume de bani, mai ales ca nimeni nu stie cu exactitate numarul cainilor fara stapan de pe strazile Iasului. Singura estimare facuta publica in timpul campaniei electorale arata o cifra de aproape 10.000 de maidanezi, un numar cu mult prea mare fata de capacitatea reala a padocului. In schimb, conform cifrelor oferite de oficiali, strazile Iasului sunt cat se poate de sigure. Directorul general al Salubris SA, Ioan Apostol, sustine ca, in ultimii 7 ani, compania subordonata municipalitatii a gestionat un numar de peste 55.000 de caini fara stapan de pe raza municipiului, iar pe strazile Iasului ar mai exista, atentie, doar 3.000 de maidanezi! „Am reusit sa tinem sub control aceasta problema sensibila. În ultimii 7 ani, 55.000 de exemplare au trecut prin padocul Miroslava, care are o capacitate de 250, 300 de exemplare”, a spus Ioan Apostol, director general al Salubris SA.
Costuri halucinante pentru intretinerea cainilor
Construirea acestui adapost pentru animale a crescut si costurile de intretinere a patrupedelor cazate la padocul Tomesti. In acest moment, numarul custilor instalate ajunge la circa 220, iar autoritatile doresc sa mareasca numarul acestora pana la 1.000. Costurile de intretinere a patrupedelor fara stapan vor fi si ele marite. Tinand cont ca pentru un singur caine se cheltuie aproximativ 1,2 euro pe zi la noul padoc, in fiecare luna circa 36.000 de euro din bugetul local sunt destinati intretinerii cainilor. Pentru ca se afla in incapabilitatea de a rezolva singura aceasta problema, Primaria Iasi a lucrat la o campanie intensa de promovare a adoptiilor, solicitand iubitorilor de animale sa adopte cainii capturati. „Iubitorii de animale pot adopta de la padocul Tomesti câini comunitari, asumându-si responsabilitatea îngrijirii lor. Situatia adoptiilor va fi revizuita în legislatia locala printr-un nou regulament ce vizeaza gestiunea animalelor comunitare. În fiecare zi lucratoare, între orele 10 si 18, iesenii care doresc sa ia acasa un câine pot vizita padocul de la Tomesti, unde pot afla si procedura completa de adoptie”, au precizat oficialii Primariei Iasi. Canicula prevazuta pentru aceasta vara anunta noi atacuri ale cainilor vagabonzi asupra iesenilor, animalele fiind cunoscute ca devin mult mai agresive in perioadele cu temperaturi ridicate.
bzi.ro