Monumente arhitecturale din Romania – Cetatea Neamt

 

 

 

Monumente arhitecturale din Romania – Cetatea Neamt

 

Situată în partea de nord-est a judeţului Neamţ, la o depărtare de cca. 46 de km de reşedinţa acestuia şi în imediata apropiere a oraşului Tg. Neamţ, Cetatea Neamţ (sau a Neamţului) face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepţională din România. 

Fortificaţiile Cetăţii Neamţ trebuiau să reprezinte un avantpost important în lupta de apărare a graniţei de vest a Moldovei, a trecătorilor Carpaţilor Răsăriteni mai ales, pe unde putea veni asupra statului moldovenesc primejdia cea mai mare: la acea vreme regatul maghiar îşi manifesta cu evidenţă politica de continuă expansiune teritorială spre est. Aşezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleşului, Cetatea Neamţ străjuia valea Moldovei şi a Siretului, ca şi drumul care trecea peste munte în Transilvania, de la Târgu Neamţ spre Pipirig, peste Petru Vodă, prin Poiana Largului spre pasul Tulgheşului. Fiind una din cele mai bine întărite cetăţi de care a dispus statul medieval moldovenesc, Cetatea Neamţ a fost prezentă în evenimentele de primă importanţă pe care le-a cunoscut această parte de ţară.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Meci decisiv! Romania intalneste astazi (19.11.2013) selectionata Greciei pe Arena Nationala, in mansa a doua a barajului de calificare la CM 2014. Meciul va incepe la ora 21.00 si va fi transmis de Antena 1. Vezi si echipa probabila a Romaniei

URMĂTORUL ARTICOL

Eliminarea vergeturilor este imposibila, insa exista diverse proceduri care le fac mai putin vizibile. Vezi detalii

Ultimele știri de la Cultura