Municipalitatea va cumpăra 11 tramvaie second-hand fără aer conditionat

Municipalitatea va cumpăra 11 tramvaie second-hand fără licitaţie. Acestea nu sunt dotate cu aer condiționat. Achiziţia va fi făcută direct de la două autorităţi administrative din Germania (Mulheim şi Essen). Primăria va suporta de la bugetul local costuri de 2.450.000 lei (inclusiv TVA şi transportul vagoanelor la Iaşi). În acest cost sunt incluse şi câteva piese de schimb, dar valoarea acestora ajunge la puţin peste 25.000 lei. Achiziţia va fi supusă dezbaterii Consiliului Local (CL) în şedinţa ordinară de la sfârşitul acestei săptămâni.

Şapte tramvaie (tip M8C) vor fi cumpărate din Essen, iar alte patru din Mulheim. În cazul primelor, preţul de achiziţie se ridică la 29.000 euro/bucată (fără TVA şi fără transport). În schimb, celelalte tramvaie (tip M6D) vor fi cumpărate din Mulheim, pentru un preţ de 25.000 euro/bucată (fără TVA şi fără transport). În total, achiziţia se ridică 366.520 euro (inclusiv TVA) pentru achiziţia tramvaielor, la care se adaugă costurile de transport (121.000 euro). Reprezentanţii Companiei de Transport Public (CTP) susţin în referatul de specialitate aferent proiectului de hotărâre că tramvaiele vor fi achiziţionate după ce autorităţile celor două entităţi administrative din Germania au declarat „câştigătoare ofertele depuse” de către CTP.

În luna mai, şefii CTP au susţinut în plenul CL că pentru aceste tramvaie „s-ar lupta” şi alte companii de transport. La acel moment, CL a mandatat CTP să prezinte o ofertă şi să negocieze. Dar, tramvaiele vor fi achiziţionate cu aceeaşi sumă care a fost votată şi în hotărârea CL din luna mai. Vagoanele au fost fabricate în perioada 1984 – 1992, însă au fost modernizate între anii 2011 – 2014. Planul Primăriei este să mai cumpere, în anul 2018, încă nouă tramvaie (cinci M8C şi patru M6D), iar costurile se vor ridica la 344.000 euro. În total, bugetul necesar pentru achiziţia a 20 de vagoane ajunge la 773.000 euro. Prin această achiziţie, CTP vrea să înlocuiască 28 de tramvaie din actualul parc auto, care au anul de fabricaţie cuprins între 1960 şi 1964. În prezent, CTP Iaşi are în exploatare ca parc activ un număr de 123 de vagoane, dar, zilnic, rămân disponibile pentru ieşirea în traseu 105 tramvaie, în contextul în care 18 tramvaie sunt planificate pentru reparaţii.

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

PNL se va opune trocului făcut de clanul Dragnea

URMĂTORUL ARTICOL

Brandul Gerovital inaugurează primul magazin la Iași

Ultimele știri de la Economic