Muzeul Literaturii Romane Iasi a obtinut titulatura de muzeu de importanta nationala

Miercuri, 14 octombrie, în cadrul ședinței Guvernului României, a fost aprobată hotărârea privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Literaturii Române Iaşi, precum şi pentru aprobarea schimbării denumirii acestuia.
Dan Lungu, directorul MLR Iași, a declarat: „E o veste foarte bună. Am început demersurile pentru obținerea titulaturii de muzeu de importanță națională încă din prima săptămână de directorat, în februarie 2013, iar acum culegem roadele. Oricum, se pare că e un an fast pentru muzeul nostru: alături de recunoașterea rangului național, ne-am îmbogățit cu un nou muzeu, „Cezar Petrescu”, inaugurat în cadrul FILIT-ului, la Cotnari, iar una dintre expozițiile noastre temporare a călătorit la Paris și Alicante. Mă bucur că strategia de revitalizare propusă acum doi ani și jumătate, iată, dă rezultate concrete.”
Începând cu 1918, anul în care Comitetul „Creangă” înfiinţa, la Iaşi, primul muzeu memorial dedicat unui scriitor – Bojdeuca „Ion Creangă” – şi continuând cu deschiderea, de-a lungul timpului, a altor instituţii similare, Muzeul Literaturii Române Iaşi a cunoscut un parcurs pozitiv, ajungând în 2015 la inaugurarea celui de-al 13-lea obiectiv muzeal literar. Instituţia s-a dezvoltat pe multiple planuri, de la cel patrimonial şi până la formarea de specialişti, ajungând astăzi să fie cel mai mare muzeu literar din ţară, cu 13 muzee, case memoriale şi colecţii.
În ultimii doi ani, instituția a intrat într-un amplu proces de revitalizare care a presupus valorificarea creativă a patrimoniului, diversificarea ofertei culturale, încurajarea cercetării şi sprijinirea creaţiei culturale contemporane, dezvoltarea cooperării culturale. Numărul mare de proiecte noi și atractive, împrospătarea colecțiilor de bază și multiplicarea expozițiilor temporare, deschiderea față de publicul tânăr și nu numai, intrarea în circuitul actorilor culturali la nivel international au adus un suflu proaspăt instituției. Toate aceste schimbări au fost percepute pozitiv, iar numărul de vizitatori a crescut semnificativ.
Clasificarea Muzeului Literaturii Române Iaşi ca muzeu naţional declanșează noi energii în dezvoltarea activităţii muzeale, noi oportunităţi în stabilirea unor parteneriate cu instituţii culturale şi reţele muzeale/profesionale internaţionale şi, nu în ultimul rând, sporește şansele de accesare a proiectelor europene.
Activitatea MLR Iași poate fi urmărită pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro sau pe pagina de Facebook.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

La Iasi, centru gratuit de pregatire la matematica si informatica

URMĂTORUL ARTICOL

O ieseanca, avocat de top la Bruxelles

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in