Gheorghe Marmureanu: Un cutremur „foarte adanc” ar urma sa se produca in Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei si mai putin Capitala

 

 

 

Un cutremur „foarte adanc” ar urma sa se produca in Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei si mai putin Capitala, a declarat, la Pro TV, prof. Gheorghe Marmureanu, care a precizat ca „asa rezulta din analizele” facute.

 

„Eu am spus ca urmeaza acum un cutremur foarte adanc. Asa rezulta din analizele noastre. Poate sa fie tip ’40 sau poate sa fie tip 1802”, a spus directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu, referindu-se la seismele produse, tot in Vrancea, in 1940 si 1802, care s-au produs la adancimea de 150 de kilometri si au avut magnitudinea de 7,7, respectiv 7,9 pe scara Richter, informeaza Romania Tv.

 

Întrebat despre zonele de risc in cazul unui astfel de seism, Marmureanu a mentionat sudul Moldovei (Focsani, Bacau, Galati), Tulcea, dar si Basarabia si zona portului Odessa din Ucraina. „În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chisinau, Odessa. În Romania, este vorba despre Focsani, Bacau, mai putin Iasiul. Bucurestiul va fi mai putin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun ca inginer constructor. (…) Galati, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Marmureanu.

 

Citeste si Un cutremur s-a produs, sambata, in Vrancea

 

În acelasi context, el a mentionat ce urmari au avut asupra manastirilor din nordul Dobrogei cutremurul de adancime mare din 1940 si cel din 1977, produs la 94 de kilometri, potrivit Mediafax.

 

„Vreau sa va dau o informatie foarte importanta. Toate manastirile din nordul Dobrogei, in 1940, au fost daramate. În 1977, n-au avut nimic”, a spus Marmureanu.

 

Citeste si Centrul national de comanda in caz de CUTREMUR s-ar putea prabusi la un seism puternic

 

Prof. Gheorghe Marmureanu s-a referit in emisiune si la cutremurele cu o magnitudine de cel mult 7 pe Richter, subliniind ca acestea, in mod normal, nu produc victime si nici pagube materiale.

 

„Putem avea cutremure pana in 7, am spus-o oricand, cel putin in ultimii cinci-sase ani. Un cutremur poate fi in orice zi, in orice noapte. Un cutremur de pana in 7 si chiar 7 nu produce pierderi de vieti omenesti si nici de bunuri materiale”, a spus el.

 

În 6 octombrie, in Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

In perioada 4 – 15 noiembrie, la Iasi are loc cel mai mare eveniment dedicat studentilor. Iata programul UNIFEST Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

Personalitati ale Iasului (9) – Dimitrie Barila Dosoftei

Ultimele știri de la Actualitate