Nicolae Vericeanu, unul dintre cei mai importanti arhitecti din Iasi, a murit

 

 

 

Unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ieşeni a încetat din viaţă. În vârstă de 80 de ani, arhitectul Nicolae Vericeanu a murit la sfârşitul săptămânii trecute.

“Este un eveniment deosebit de trist pentru comunitatea ieşeană. Nicolae Vericeanu şi-a adus un aport foarte important la dezvoltarea arhitecturală a Iaşului, legându-şi numele de multe din clădirile emblematice ale Iaşului”, a declarat prutătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Nicolae Vericeanu s-a născut în 1933, la Medgidia. Din cauza faptului că tatăl său a fost considerat chiabur, Vericeanu a fost exclus din liceu, pe care a reuşit să-l termine abia în 1954, la seral, după mai mulţi ani în care lucrase ca simplu muncitor. Tot din cauza ascendenţei, a fost exclus şi din facultatea de arhitectură, ale cărei cursuri le urma la Bucureşti. A fost reprimit în facultate după ce a acceptat să devină informator al Securităţii. “Bineînţeles că am acceptat, trebuia să-mi termin facultatea. Am acceptat să le fiu informator. Bineînţeles că le spuneam tot felul de prostii, mă chemau la cadre şi trebuia să le spun. Şi le povesteam ce se întâmpla la institut, «domnule, uite ce muzică decandentă este în atelierul nu ştiu care»”, a povestit arhitectul în ultimul său interviu acordat „Ziarului de Iaşi”, în urmă cu trei luni. La întâlnirea de 35 de ani de la terminarea facultăţii, în 1995, Vericeanu le-a mărturisit foştilor colegi colaborarea sa cu Securitatea.

Cariera de arhitect a lui Nicolae Vericeanu acoperă o perioadă de 50 de ani. Primul său mare proiect a fost construirea Casei Pătrate, la începutul anilor ’60. La acesta s-au adăugat sediul Prefecturii din Vaslui, Policlinica de Stomatologie Infantilă din Iaşi, Facultatea de Chimie, Sala Gotică de la Cetăţuia sau capela de depuneri de la cimitirul Eternitatea. S-a retras din activitate în urmă cu doi ani, după ce fusese operat de cancer.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie soferi! Municipalitatea ieseana pregateste licitatii pentru inchirierea locurilor de parcare. Vezi cate locuri sunt disponibile in luna martie si in ce zona

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie! Medicii avertizeaza parintii in privinta toxocarozei, o boala care este transmisa de animalele de companie sau cele fara stapan

Ultimele știri de la Actualitate