Consiliul Local (CL) va modifica criteriile prin care municipalitatea atribuie locuinţe sociale şi convenabile. Demersul a fost iniţiat după ce reprezentanţii Primăriei au constatat că mai multe persoane care sunt pe lista de prioritate la acordarea de locuinţe ocupă abuziv unele spaţii de locuit ale Primăriei.
De altfel, instituţia a evacuat, în ultimele săptămâni, mai multe familii dintr-o imobile de locuinţe din patrimoniul public. „Pentru a descuraja astfel de practici, comisia (pentru repartiţii locuinţe, n.r.) consideră necesară o măsură de diminuare a punctajului obţinut la evaluarea dosarului de locuinţă pentru cei care au ocupat spaţii abuziv în scopul avertizării acestora cu privire la dificultatea obţinerii unei locuinţe pentru acest motiv (punctaj diminuat cu 300 de puncte). Măsura se va aplica în cazul locuinţelor sociale cât şi al celor convenabile“, se arată în proiectul de hotărâre care va fi discutat poimâine în şedinţa ordinară a CL.
Punctaje suplimentare pentru nivelul de studii
Municipalitatea vrea să acorde punctaje suplimentare la evaluarea dosarelor pentru familiile care se preocupă de şcolarizarea copiilor, precum şi pentru solicitanţii de locuinţă socială cu un nivel avansat de studii. Astfel, propunerea comisiei vizează un punctaj suplimentar de 10 puncte pentru fiecare copil şcolarizat şi introducerea de punctaje suplimentare titularilor de dosare care au finalizat studiile prin obţinerea unei diplome de bacalaureat sau de studii superioare, postuniversitare: 25 puncte pentru fiecare soţ cu studii medii, 50 puncte pentru fiecare soţ cu studii superioare, 75 puncte pentru fiecare soţ cu studii masterale şi 100 puncte pentru fiecare soţ cu studii doctorale.
O altă modificare în criteriile de atribuire are un caracter preventiv, spun specialiştii Primăriei, în contextul în care, de multe ori, chiriaşii adună debite restante la plata chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere. Astfel de situaţii se întâmplă mai ales în condiţiile în care chiriaşii au venituri foarte reduse sau, uneori, nu realizează niciun fel de venit cu excepţia alocaţiilor de stat ale copiilor. „Comisia propune bonificaţii procentuale aplicate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială în raport cu media veniturilor realizate pe familie în ultimele 12 luni, bonificaţii ce sunt acordate diferenţiat, apreciind în ce măsură aceste venituri sunt de natură să acopere nevoile de locuit şi un nivel de trai rezonabil“, se precizează în proiect.
În acest sens, spun specialiştii Primăriei, media veniturilor pe familie, realizate în decurs de un an, va fi comparată cu o valoare medie stabilită pentru costurile chiriei şi a întreţinerii, valoare ce va fi stabilită anual de Comisia pentru repartiţii locuinţe. „Vor fi aplicate procentaje de 15%, respectiv 20% dacă veniturile familiei vor fi mai mari decât dublul sau triplul valorii medii stabilite pentru costurile chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere. Comisia propune acordarea unei bonificaţii procentuale de 10% aplicate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială/convenabilă şi în cazul titularilor de dosare care fac dovada că atât ei cât şi soţul/soţia şi copiii majori nu figurează cu debite neachitate la bugetul local“, se mai arată în proiect.
În context, solicitanţii de locuinţe vor trebui să prezinte la dosar, la nivelul lunii septembrie a fiecărui an, un certificat de atestare fiscală. Nu în ultimul rând, o altă modificare face referire la solicitările de locuinţe convenabile şi are în vedere titularii cererilor care nu au reactualizat dosarele timp de doi consecutiv. În astfel de cazuri, propunerea comisiei este ca aceste persoane să nu mai figureze pe lista de prioritate. În ceea ce priveşte locuinţele sociale, acest lucru este deja reglementat întrucât, în prezent, solicitanţii care nu fac dovada veniturilor realizate în ultimele 12 luni nu mai sunt incluşi pe listă.
Sursa: Ziarul de Iasi