maidanezi

Noua lege care permite autoritatilor sa eutanasieze cainii fara stapan a starnit la Iasi o adevarata agitatie. Daca toti cainii vor fi omorati, din bugetul local va trebui cheltuit aproape un milion de euro. Vezi planul municipalitatii

Judecatorii Curtii Constitutionale au aprobat legea privind eutanasierea cainilor fara stapan, declarand ca aceasta este constitutionala. Acest lucru le va permite autoritatilor administrativ-teritoriale sa treaca la eutanasierea cainilor in cazul in care nu sunt revendicati sau adoptati in cel mult 2 saptamani de la capturare.

Judecatorii Curtii Constitutionale au aprobat legea privind eutanasierea cainilor fara stapan, declarand ca aceasta este constitutionala. Acest lucru le va permite autoritatilor administrativ-teritoriale sa treaca la eutanasierea cainilor in cazul in care nu sunt revendicati sau adoptati in cel mult 2 saptamani de la capturare.

Edilii Iasului sustin ca sunt pregatiti sa respecte noua lege acceptata de Curtea Constitutionala, mai ales acum, cand un important proiect pentru gestionarea animalelor fara stapan va fi finalizat. Cu toate protestele facute de iubitorii animalelor in strada, autoritatile nu se arata induiosate. „Vreau sa fie clar ca în Iasi, se va respecta legea în privinta câinilor fara stapân”, a spus viceprimarul Mihai Chirica. Autoritatile locale vad padocul de la Tomesti ca pe o salvare in scandalul cainilor fara stapan. Desi nu a fost finalizat la nici 4 ani de la inceperea lucrarilor, adapostul de animale ar putea fi gata la sfarsitul acestui an. In momentul de fata, lucrarile se fac la racordarea cu retelele de utilitati ale padocului. Aici, aproape 1.000 de animale ar putea fi gazduite intr-o prima etapa. Totusi, pana la finalizarea adapostului, care trebuia inaugurat acum 3 ani, cainii capturati in oras vor fi transportati la acelasi padoc din Miroslava, care are doar 300 de locuri.

Costuri uriase pentru municipalitate

Cert este ca nu toate animalele vor putea fi adoptate, iar asta ii obliga pe edilii locali sa mearga mai departe in respectarea legii. Pasul urmator este eutanasierea, iar asta costa scump. Potrivit autoritatilor, in Iasi se plimba pe strazi 4.000 de caini fara stapan, insa ONG-urile si asociatiile pentru protectia animalelor sustin ca numarul este mult mai ridicat si ar ajunge undeva la 10.000.
Cel mai probabil, eutanasierea se va face cu injectii letale. Pretul acestora este destul de piperat. Substanta folosita se numeste T61, iar pentru un caine matur sunt necesari aproape 30 de ml. Costurile eutanasierii ajung, in medie, la 100 de euro pentru fiecare caine. Asta ar insemna ca este necesar un milion de euro pentru ca aceasta actiune sa fie indeplinita. In schimb, daca toti cainii fara stapan din Iasi ar fi capturati, dar nu eutanasiati, costurile pentru intretinerea acestora ar ajunge la aproape 4 milioane de euro pe an.

Iesenii iubitori de animale au fost extrem de sensibilizati la aflarea vestii ca patrupedele ar putea fi eutanasiate, iar acum se ingramadesc la adaposturile de animale sa adopte un patruped. Daca inainte erau cam 3 cazuri de adoptie pe zi, s-a ajuns la o crestere brusca dupa promulgarea legii. Acum, aproape 30 de caini sunt luati zilnic sub tutela unui iesean iubitor de animale. „Eutanasierea este folosita doar in cazuri extreme, atunci cand un animal este foarte bolnav sau atunci cand este foarte agresiv. Nu suntem de acord sub nicio forma cu eutanasierea cainilor, ci sterilizarea lor este mai potrivita. Trebuie construite adaposturi pentru animale, iar daca mai multi oameni ar adopta cainii fara stapan, aceasta problema ar putea disparea treptat. Solutia nu este uciderea si cruzimea, ci responsabilitatea, grija si respectul fata de tot ce ne inconjoara”, este de parere Lucretia Gheorghiu, vicepresedinte al Asociatiei „Un suflet pentru oameni”.
Capturarile de caini au scazut si ele fata de saptamana trecuta. Acum, aproape 20 de animale fara stapan sunt capturate de hingherii angajati la Salubris si transportati la singurul adapost de animale functional din Iasi. La padocul din Miroslava vor ramane doar animalele bolnave, cele batrane sau agresive.

bzi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iesenii si-au luat adio de la proiectul autostrazii Targu Mures – Iasi, insa pot avea parte de o noua ruta ce leaga Capitala Moldovei de Brasov

URMĂTORUL ARTICOL

Orange isi tine captivi clientii, folosind orice tertip pentru a nu le da voie sa-si porteze numerele in alta retea! Vezi cazul ieseanului Ioan Bogdan Barbieru

Ultimele știri de la Actualitate