Nu aruncati bonurile fiscale! Cele emise incepand de luni, 2 februarie, participa la Loteria Fiscala

Bonurile fiscale datate dupa 2 februarie pot participa la Loteria Fiscala care va avea loc în data de 13 aprilie 2015 – a doua zi de Paşte, se arata intr-un Proiect de Ordin publicat miercuri de Finante. Fondul de premiere alocat pentru aceasta extragere este de 1.000.000 lei. Reamintim ca in Monitorul oficial de vineri, 30 ianuarie 2015, a fost publicata ordonanta de aprobare a loteriei bonurilor fiscale, loterie la care participa bonurile fiscale detinute de persoane fizice rezidente si nerezidente, atestand cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei. Potrivit legii, la extrageri participa bonurile din luna anterioara, iar Ordinul emis de Valcov largeste pentru extragerea de Paste aceasta prevedere, incluzand si bonurile din februarie.Principalele prevederi ale O.G.10/2015:

  • Loteria bonurilor fiscale poate fi organizata si ocazional, cu ocazia sarbatorilor legale, in situatia in care in doua luni consecutive nu exista castigatori sau in alte situatii stabilite prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice.
  • Extragerile bonurilor fiscale castigatoare se organizeaza de Compania Nationala Loteria Romana si sunt publice.
  • Extragerile se efectueaza sub supravegherea unui reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, unui reprezentant al ANAF si a unui reprezentant al Loteriei Romane.
  • Rezultatul extragerii se consemneaza intr-un proces verbal, ce se va afisa in termen de 24 ore de la comunicare, pe site-ul ANAF pentru o perioada de cel putin 30 de zile.
  • Revendicarea premiilor de catre persoanele ale caror bonuri fiscale au fost declarate castigatoare se face in termen de maxim 30 de zile de la data extragerii, sub sanctiunea decaderii in cazul depasirii acestui termen.
  • Pentru persoanele fizice, sumele castigate sunt asimilate veniturilor din premii, conform art. 75 din Codul fiscal.
  • Plata premiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
  • Pentru anul 2015, prima extragere lunara va avea loc in luna iulie 2015, iar pana in data de 30 martie 2015, Ministerul Finantelor Publice va emite instructiuni de aplicare prin ordin.

Cum se declara un bon fiscal castigator?

  • Potrivit noii reglementari introduse de OG nr. 10/2015, in cazul in care un operator economic are obligatia sa emita un bon fiscal conform reglementarilor in materia caselor de marcat fiscale, dar refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal catre client, acesta are dreptul sa beneficieze de bunul achizitionat fara sa plateasca contravaloarea acestuia. Operatorii economici vor afisa vizibil obligatia clientului de a solicita bonul fiscal si dreptul acestuia de a nu plati produsul/serviciul daca nu i se elibereaza bonul fiscal.

Aceasta prevedere este dificil de aplicat intrucat clientul de regula plateste marfa mai intai si abia apoi primeste bonul fiscal. Daca acest bon nu ii mai este inmanat, e dificil de crezut ca va obtine restituirea banilor .
Sursa: Hotnews.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Peste 1.700 pachete de tigari ascunse in cabina unui autocamion

URMĂTORUL ARTICOL

Pianistul german Andreas Henkel, din nou la Iasi

Ultimele știri de la Economic