O biblioteca din Iasi, pe locul doi in topul celor mai frumoase din lume

In doar noua zile, intr-un sondaj online pe site-ul boredpanda.com, peste 400 mii de vizitatori au votat biblioteca Universitatii „Gh. Asachi” (UTI), drept una dintre cele mai frumoase din lume. La acest moment, aceasta ocupa locul doi in top si a devansat biblioteci faimoase din Europa, cum ar fi Biblioteca Nationala din Praga, Biblioteca Nationala a Frantei, Biblioteca Manastirii Admont sau Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin.
Pentru necunoscatori, Boredpanda.com este un site specializat in gasirea si promovarea unor imagini inedite de pe tot globul. Interesant este faptul ca biblioteca ieseana nu este cunoscuta aproape de loc in tara, insa, se pare ca este extrem de apreciata la nivel international.

In prezent, Biblioteca de la UTI isi desfasoara activitatea in 7 biblioteci filiale (Biblioteca Corp A – sediul central şi 6 biblioteci ale facultăţilor de profil), cu săli de lectură, săli de împrumut şi depozite, deţinând un fond total de documente de 962.528 volume: 522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 fond special (CD-uri, DVD-uri, microformate) şi 305.967 documente tehnice, acoperind un mare număr de specializări din domeniul ştiinţei, tehnologiei, economiei şi legislaţiei, se arata pe site-ul bibliotecii, care poate fi consultat aici 
 
Istoria Bibliotecii 

La 28 octombrie 1860 a avut loc la Iaşi ceremonia de inaugurare a localului universităţii, local cumpărat de stat de la Ruxandra Roznovanu cu suma de 18.000 lei şi complet renovat de arhitectul Ştefan Emilian, cu sediul pe strada Universităţii. Inaugurarea a avut loc în prezenţa domnitoru lui Alexandru Ioan Cuza.
 
Foarte curând acest imobil, cu un total de 26 de încăperi, 4 beciuri la subsol şi “atenanse” compuse din 20 de încăperi s-a dovedit neîncăpător pentru a adăposti funcţiunile legate de universitate (Facultatea de Drept, Facultatea de Litere, Facultatea de Ştiinţe, cabinetul de Mineralogie, Şcoala de bellarte şi Muzeul, Aula, cancelariile Rectorului şi profesorilor), astfel încât, în aprilie 1886 s-a acordat un credit destinat construirii unei clădiri pentru Universitatea din Iaşi, alegându-se un teren din dealul Copou.
 
Clădirea noului Palat al Universităţii construit în B-dul Copou a fost realizată după proiectele arhitectului
francez Louis Blanc, stabilit în România, care a ales formele ecletismului ce domina arhitectura Europei acelui timp şi în special cele ale academismului de şcoală franceză. Construcţia clădirii a început în anul 1892, dar solemnitatea punerii pietrei de temelie a Palatului Universităţii din Iaşi s-a desfăşurat pe 23 mai 1893. Lucrările de construcţie au durat 4 ani, solemnitatea inaugurării noului palat desfasurandu-se în perioada 20-23 octombrie 1897. După 1918, Universitatea îşi diversifică facultăţile şi are astfel din ce în ce mai multă nevoie de spaţiu pentru săli de curs şi seminarii, laboratoare, biblioteci.
 
Extinderea a fost proiectată de I.G. Pompilian în acelaşi stil eclectic ca şi Palatul iniţial. Construcţia extinderii a început la 5 august 1929, iar la lucrări a participat arhitectul Th. Vasilescu. Din 1933 până în 1942 universitatea ieşeană s-a numit Universitatea Mihăileană, după care denumirea s-a schimbat în Universitatea Cuza -Vodă. La 8 august 1933 s-a făcut recepţia definitvă a corpului de clădire început în anul 1929.
 
În anul 1937, noua Lege a învăţământului stipula înfiinţarea Şcolii Politehnice la Iaşi, prin transformarea
secţiilor de ştiinţe aplicate din cadrul Universităţii. Această şcoală s-a numit Şcoala Politehnică “Gh. Asachi” şi a continuat să funcţioneze în clădirea Universităţii. În anii următori, până în 1940 s -au mai executat şi alte lucrări, dar în anii grei ai războiului, toate clădirile ce aparţineau Universităţii au fost avariate, în special clădirea Palatului. După război, a început noua campanie de reparaţii şi de modernizări, care a culminat în 1952 cu ample lucrări de reparaţii capitale.
 
Sala de lectură a Bibliotecii Centrale, înfiinţată în anul 1948, a fost reparată parţial în 1951 – când au fost date în folosinţă 100 locuri, şi refăcută în întregime în 1995, necesitând lucrări de restaurare după cutremurele din 1977 şi 1990.
 
Prin Decretul nr. 205660 din 3 dec. 1937 se înfiinţează Şcoala Politehnică “Gh. Asachi”, instituţie de sine stătătoare, desprinsă din Universitate, cu secţii de electrotehnică, chimie organică şi chimie industrială şi biblioteci aparţinând unor laboratoare şi catedre: biblioteca catedrei de chimie organică, biblioteca catedrei de fizică etc.
 
Catedrele de matematică şi mecanică, preluând fondul documentar de la biblio tecile şi laboratoarele Universităţii şi o parte din fondul B.C.U. ”M.Eminescu”, au înfiinţat Biblioteca Seminarului Matematic al Institutului Politehnic Iaşi.
 
La începutul anului 1948 , în sala bibliotecii din Palatul Universităţii a luat fiinţă Biblioteca centrală a Institutului Politehnic “Gh. Asachi”, prin unirea bibliotecilor catedrelor de chimie organică, fizică, a laboratoarelor de specialitate cu Biblioteca Seminarului matematic, reunind un fond modest de 12.000 unităţi de bibliotecă, cărţi şi reviste, cu o singură sală de studiu cu 10 locuri existente în sala Seminarului matematic.
 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Stresul ne impiedica sa fim empatici fata de straini

URMĂTORUL ARTICOL

Deputatul Petru Movila: Autostrada + drum expres=Iasi – Tg. Mures. Sau faza cand nimeni nu mai intelege nimic

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in