ULTIMĂ ORĂ:

O boala foarte grava, care facea ravagii printre copii in urma cu mai bine de 20 de ani, este diagnosticata din ce in ce mai rar in judetul Iasi

O boala foarte grava, care facea ravagii printre copii in urma cu mai bine de 20 de ani, este diagnosticata din ce in ce mai rar in judetul Iasi
Citit : 4 views Comentariu

 

 

 

O boala foarte grava, care facea ravagii printre copii in urma cu mai bine de 20 de ani, este diagnosticata din ce in ce mai rar in judetul Iasi.

Totul este declansat de o infectie in gat, netratata, determinata de o anumita bacterie denumita streptococ. Infectia neglijata provoaca complicatii extrem de severe care duc la decesul copilului prin insuficienta cardiaca.

 

In anii ’70-’80, dupa cum spun medicii de specialitate, doi-trei copii erau diagnosticati zilnic cu reumatism la inima. Acum, daca apare un caz la 3-4 luni, iar ultimul deces a fost inregistrat in urma cu 10 ani. Inainte de 1989, copilul era adus la spital pe targa, deoarece infectia afecta articulatiile si acesta se afla in imposibilitatea de a-si misca mainile si picioarele. „Reumatismul la inima este dat de un streptococ care se afla in gat. Aceasta infectie netratata afecteaza articulatiile, apoi inima. Boala se intalneste la copiii cu varsta de peste 4 ani si adultii pana la 34 de ani. Acum, astfel de cazuri sunt extrem de rare pentru ca exista si o gama larga de tratamente cu antibiotic. La o durere in gat de natura bacteriana, medicii recomanda imediat antibiotic si infectia nu se mai raspandeste. Infectiile cu streptococ se depisteaza prin exudat faringian, test care ar trebui sa fie efectuat la indicatia medicului de familie sau a medicului din ambulatoriu. Nu stiu cati medici recomanda acest test, dar ar fi bine sa se faca. Reusita tratamentului depinde de stadiul bolii. Atunci cand apar complicatiile cardiace, cum ar fi afectarea aortica mitrala, se poate ajunge la deces. Americanii, dupa ce o perioada, nu au mai avut astfel de cazuri, se confrunta acum cu un numar foarte mare de copii cu reumatism la inima. Au depistat un alt tip de streptococ care provoaca boala. Se pare ca acesta a fost adus de imigranti”, a declarat conf. dr. Constantin Iordache, seful sectiei de cardiologie pediatrica din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iasi. Reumatismul la inima se manifesta prin dureri articulare, articulatii umflate, imposibilitate de deplasare, oboseala sau marirea in volum a inimii.