O ieseanca, avocat de top la Bruxelles

Un avocat român a scris istorie la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului: a învins în instanţă guvernul de la Bruxelles. O premieră pentru Belgia care este obligată să îmbunătăţească investind milioane de euro condiţiile din închisori. Cu acelaşi dosar a câştigat tot la CEDO şi în faţa statului român. Să o cunoaştem pe Ruxandra Raţă, avocatul care a plecat din Iasi sa faca istorie la Bruxelles.

„Am plecat din România după o mare dezamăgire. Anumite abuzuri pe care le-am resimţit în contexte profesionale ne-au făcut să luăm această decizie”, spune Ruxandra Raţă, avocat român stabilit în Belgia.Împreună cu familia, Ruxandra Raţă a plecat în Belgia. Ştia bine limba franceză. Este specializată în dreptul proprietăţii intelectuale şi în dreptul informatic, discipline pe care le predă la Universitatea liberă din Bruxelles. Dar cazurile pe care le prezintă în instanţă sunt prioritatea zero, inclusiv cele pro bono.„Am avut dosare şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, şi la Curtea Europeană de Justiţie şi în tribunalele belgiene. Ca să spun drept, m-a provocat foarte tare un dosar recent, la Tribunalul de Comerţ din Liege, unde reprezentam o societate românească care a dat în judecată o societate belgiană, societatea românească având chiar dreptate. Şi sunt foarte bucuroasă că am câştigat şi că judecătorul belgian mi-a dat dreptate, deşi avocatul advers a invocat inclusiv corupţia din Romania pentru a încerca să subiectivizeze opinia judecătorului”, povestește Ruxandra Raţă.

Cazul Vasilescu i-a adus avocatei faimă în Belgia. A învins în instanţă guvernul de la Bruxelles care trebuie acum să îi plătească despăgubiri clientului ei, dar, poate mai important de atât, trebuie să aloce milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori.„Condamnarea statului belgian a intervenit în urma nerespectării condiţiilor elementare din închisoare, de detenţie. Consiliul Europei a somat deja Guvernul Belgiei să modifice condiţiile de detenţie din închisori. Este o premieră pentru Belgia pentru că este pentru prima dată când statul belgian este condamnat pentru condiţiile de detenţie care sunt neconforme şi va trebui să aloce bugetele necesare să schimbe aceste condiţii. Satisfacţia cea mai mare, de fapt, este când vezi lucrurile că se schimbă şi că munca ta are un impact chiar la nivel structural”, mai adaugă Ruxandra Raţă.În acelaşi loc are birou şi soţul ei, manager al unei firmei de contabilitate. Încearcă, împreună, să ofere servicii one-stop-shop. Şi toată munca lor, trece prin mâna unui notar.„Ruxandra m-a abordat acum doi ani pentru a vedea dacă o colaborare mai apăsată e posibilă. Apoi am devenit amici. E foarte inteligentă, îşi cunoaşte bine dosarele şi e o plăcere să lucrezi cu ea”, spune David Indeku, notar public la Bruxelles, scrie digi24. Belgianul mărturiseşte că Ruxandra e unul dintre cele mai frumoase exemple care demonstrează că românii priviţi rău de belgieni sunt dintr-o epocă apusă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Muzeul Literaturii Romane Iasi a obtinut titulatura de muzeu de importanta nationala

URMĂTORUL ARTICOL

APM Iasi cauta voluntari pentru campania „Iubeste natura de langa tine!”

Ultimele știri de la Eveniment