O noua descoperire arheologica, iesita la iveala in timpul unor lucrari, ce vizeaza inlocuirea a 57 metri liniari de conducte, pe zona din fata Palatului Culturii, ar putea revolutiona trecutul medieval al orasului Iasi. Specialistii sustin ca sapaturile au demarat fara a fi chemati pentru a supraveghea lucrarea.
„Cei care au inceput sa faca aceste sapaturi in fata Palatului Culturii nu ne-au anuntat de ceea ce fac. Eu m-am autosesizat si am mers, chiar astazi (ieri – n.r.) in zona pentru a vedea despre ce este vorba. Deja s-au descoperit elemente interesante! Poate fi vorba de urmele unor ziduri, piloni de sustinere sau o poarta ce facea intrarea in vechea Curte Domneasca, inca nu stim despre ce este vorba cu exactitate. Aici pot fi si vestigii ce tin de vechea ctitorie de la biserica Sfantul Nicolae Domnesc. In perioada urmatoare se va face o atenta supraveghere a zonei, o cercetare amanuntita pentru a stabili concret cu ceea ce este gasit aici. Se va intocmi un raport clar si o analiza a sapaturilor.”, a declarat Stela Cheptea, specialist responsabil cu santierul arheologic din zona Palatului Culturii. In replica, societatea care a subcontractat lucrarea sustine ca exista avizul Directiei de Cultura si ca au fost prezenti arheologi in zona.
„In cadrul contractului numarul VI, incheiat cu firma TAS, se inlocuiesc 57 metri liniari de conducte. Lucrarea se executa cu avizul Directiei Judetene de Cultura, in baza unui contract semnat, prin care se asigura monitorizarea sapaturilor si conservarea vestigiilor care pot fi descoperite aici. S-a gasit un monument, sub poarta veche din zona, iar lucrarea se executa cu atenta supraveghere a Directiei de Cultura. Pe data de 13 decembrie, 2013, se vor inchide lucrarile”, a precizat si Razvan Manolache, purtator de cuvant ApaVital. Din perspectiva istorica, pe intreaga zona din fata si de sub Palatul Culturii s-a dezvoltat ansamblul Curtii Domnesti, atestata documentar începând cu 1434.
bzi.ro