O parte din bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie Padureni-Grajduri ar putea fi mutati in Copou! Vezi detalii

 

 

 

Spitalul de Psihiatrie si pentru masuri de siguranta Padureni-Grajduri nu mai face fata numarului mare de bolnavi cu afectiuni psihice severe care au savarsit infractiuni, unele extrem de grave.

In prezent, in unitatea medicala sunt internati peste 300 de bolnavi pe 220 de paturi, in conditiile in care foarte rar este externat cate un bolnav. Asta in conditiile in care internarea si externarea bolnavilor se face numai prin decizia instantei de judecata. Luni de zile s-au cerut de la Ministerul Sanatatii suplimentarea numarului de paturi, dar problema nu a fost rezolvata, ceea ce inseamna ca oricand se poate intampla o tragedie. Mai mult, din cauza numarului insuficient de angajati, bolnavii nu pot fi supravegheati permanent. In spitalul de la Padureni-Grajduri sunt internati bolnavi din toate judetele Moldovei, dar si din Harghita. 

 

„Problema majora este legata de supraincarcare” 

 

In prezent, se cauta solutii pentru gasirea unei locatii unde sa fie transferati o parte dintre bolnavii cu afectiuni psihice severe. S-a luat in discutie ca o sectie a unitatii medicale sa functioneze in cladirea fostei unitati militare din Sararie. De asemenea, exista si posibilitatea ca in curtea spitalului sa mai fie construite doua-trei pavilioane. Discutiile au avut loc saptamana trecuta cu Gabriel Oprisan, secretar de stat la Ministerul Sanatatii. 

 

„Deocamdata totul este la nivel de discutie. Nu s-a stabilit clar o locatie unde vor fi transferati o parte dintre bolnavii de la spitalul Grajduri. Se cauta o solutie pentru decongestionarea situatiei. Acolo exista o problema majora legata de supraincarcare. Numarul de pacienti este mare raportat la numarul de paturi. Este posibil ca bolnavii sa fie mutati intr-o locatie din municipiu, dar este posibil sa se construiasca doua-trei pavilioane in curtea unitatii medicale pentru ca exista teren. Trebuie luat in consideratie si asigurarea conditiilor de siguranta. Este vorba despre o unitate penitenciar. Suntem in etapa de identificare a unei locatii. Oricum problema trebuie rezolvata cat mai repede. Internarea si externarea pacientilor nu o face medicul, ci instanta pentru ca acei bolnavi au savarsit infractiuni grave sau mai putin grave. In mod normal ar trebui sa existe un procotol intre Ministerul Justitiei si Ministerul Sanatatii. Pentru rezolvarea problemelor din spital ar trebui sa contribuie si Ministerul Justitiei”, a declarat conf. dr. Lucian Indrei, director la Directia de Sanatate Publica Iasi. Finantarea pentru amenajarea sau construirea unei noi locatii va fi asigurata de Ministerul Sanatatii. Spitalul de Psihiatrie si pentru masuri de siguranta Grajduri se afla in subordinea Ministerului Sanatatii. 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Tragedie in Neamt! O femeie a murit, joi 29 mai 2014, intr-un accident de circulatie produs in localitatea Doina, Neamt. Femeia a condus din Grecia pana in Romania fara sa se odihneasca

URMĂTORUL ARTICOL

Complexul Sunrise Ciric organizeaza prima editie Maraton din 2014 in perioada 31 mai – 1 iunie! Afla ce artisti vor concerta la prima editie Maraton din 2014

Ultimele știri de la Actualitate