O primărie din județul Iași a uitat să colecteze amenzile date pe un an! Gaură de peste 180 mii lei la bugetul local

/

O primărie din județul Iași nu a colectat peste 180 mii lei provenite de la amenzile date unor cetățeni. Deși au fost emise astfel de acte, Primăria comunei ieșene Grozești nu a trecut și la încasarea creanțelor respective. Detaliile au fost evidențiate într-un raport al Curții de Conturi. 

Gaură consistentă în bugetul unei primării din mediul rural din județul Iași. Conform unui raporta la inspectorilor Curții de Conturi Iași, la Primăria comunei Grozești, au fost identificate mai multe abateri financiare. Cea mai mare abatere a fost cea prin care comuna nu a trecut la încasarea unor amenzi aplicate unor cetățeni din localitate, suma fiind de peste 180 mii lei. În aceste condiții, Curtea de Conturi a cerut remedierea situației.

Gaură consistentă în bugetul comunei Grozești

Raportul Curții de Conturi Iași arată explicit cum nu s-au încasat banii respectivi și de ce primăria condusă de pesedistul George Cristea nu a recuperat banii.

„La sfârșitul anului 2022 totalul creanțelor de încasat la bugetul local este în sumă de 671.313 lei, din care 223.177 lei reprezintă amenzi contravenționale aplicate contribuabililor cu domiciliul pe teritoriul comunei. Deși au fost întreprinse măsuri în vederea încasării debitelor restante (respectiv a emis înstiințări de plată, somații și titluri executorii), nu s-a procedat însă și la aplicarea celorlalte etape ale executării silite, respectiv măsuri asiguratorii, sechestru, cu evaluarea stării de fapt a contribuabililor care nu au venituri sau bunuri urmăribile în vederea declarării stării de insolvabilitate (conform prevederilor Codul de procedura fiscal, cu modificările și complectările ulterioare). Au fost identificate amenzi contravenționale aplicate persoanelor fizice care domiciliază pe raza comunei Grozesti evaluate la suma de 183.413 lei pentru care nu s-au prezentat demersuri întreprinse în vederea încasării, constatându-se depășirea termenului de prescripție. Unitatea a procedat la scăderea acestora din evidențele fiscale și contabile, raportându-le în contul de execuție la stingeri pe alte căi, fără  a efectua analize cu privire la situația fiscală a contribuabililor în cauza în timpul misiunii de audit, din totalul de 84 de contribuabili înregistrați cu amenzi în valoare de 88.356 lei, au fost analizate în 30 persoane în vederea stabilirii situației fiscale a acestora”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Primăria nu a făcut nimic pentru a-și repara greșeala

Mai mult, deși i s-a impus să remedieze problema, primăria din Grozești nu a făcut nimic în acest sens.

„Cu toate acestea, în urma auditului efectuat de Curtea de Conturi, prin Camera de Conturi Iași, neconformitățile constatate denotă lipsa sau insuficiența controlului intern, nefiind asigurată pe deplin funcționalitatea controalelor-cheie, precum și identificarea și gestionarea riscurilor aferente procesului financiar-contabil, inclusiv a celor legate de întocmirea rapoartelor financiare  consolidate. Lacunele identificate în cadrul sistemului de control intern managerial au influențat exactitatea ți exhaustivitatea informațiilor reflectate în rapoartele financiare consolidate”, se mai artaă în raportul respectiv.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Reabilitarea Pasajului Socola a primit finanțare! Lucrare va fi derulată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării! Cinci benzi de circulație pe tronsonul care leagă Podu Roș de Bucium

URMĂTORUL ARTICOL

Lucrările la axa rutieră Iași- Suceava se apropie de final! Iată cum arată proiectul de pe lotul 3 – Galerie Foto

Ultimele știri de la Actualitate