Tinerii ieseni au la dispozitie ocazia unica de a se implica intr-un proiect de anvergura care vizeaza avantajele consumului moderat de bere.
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie anunta în mediul academic si medical iesean deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pentru obtinerea de burse. Ca si în cazul editiilor precedente, fondurile sunt destinate finantarii proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sanatatii. Perioada de depunere a lucrarilor este 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, urmând ca proiectele câstigatoare sa fie anuntate la finalul lunii februarie 2014. Bursele de cercetare in valoare de 150.000 lei, oferite de Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, sunt adresate studentilor în an terminal la orice specializare de natura stiintifica, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala conditie fiind ca acestia sa apartina unor centre de învatamânt superior. Primul studiu de cercetare a fost realizat de catre ieseanca Monica Diana Bercea, castigatoarea primei burse. Cu ajutorul fondurilor acordate si cu tehnologie de ultima generatie, cercetatoarea a identificat efectele pozitive ale consumului moderat de bere asupra memoriei si nivelului de atentie. Subiectii au fost 29 de barbati, intre 18 si 64 de ani, bautori medii care sa consume intre 4 si 41 de pahare de bere blonda pe saptamana. Este demonstrat fatul ca berea nu ingrasa, reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi, hidrateaza organismul dupa efort fizic, iar berea fara alcool este recomandata femeilor care alapteaza. „Prima editie a fost castigata de o ieseanca, care ne-a uimit cu rezultatele obtinute in studiul de cercetare, care s-a intins pe 9 luni. Efectele consumului moderat de bere asupra sanatatii au putut fi concretizate doar prin utilizarea inaltei tehnologii cu ajutorul careia subiectii au fost evaluati periodic”, a precizat dr. Alin Popescu, secretar general la Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
bzi.ro