ONG-urile se revolta: ‘Vrem universitati fara santaj si coruptie”

ONG-urile solicita introducerea modalitatilor accesibile studentelor sau studentilor de a reclama fapte de hartuire sexuala din partea profesorilor, precum si sanctiuni pentru cadre didactice vinovate de hartuire sexuala. Iata, mai jos, scrisoarea deschisa semnata de Asociatia Transcena, Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii, Asociatia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia E-romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Filia, Asociatia  AFIV- Artemis, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen ( A.L.E.G.), Asociatia ACTEDO, Asociatia Quantic, Asociatia Pas Alternativ”.

„Vrem universitati fara santaj sexual si coruptie! Studentele sunt oameni cu drepturi, nu obiecte sexuale pentru profesori! In primul rand, cerem Ministerului Educatiei si Senatelor tuturor universitatilor din Romania sa introduca de urgenta modalitati accesibile studentelor/studentilor de a reclama fapte de hartuire sexuala din partea profesorilor precum si sanctiuni pentru cadre didactice vinovate de hartuire sexuala asupra studentelor sau asupra altor angajate. In al doilea rand, cerem tuturor universitatilor demararea unor campanii de informare cu privire la hartuirea sexuala in unitatile de invatamant. Consideram ca o astfel de campanie ar constitui un gest minimal de recunoastere a responsabilitatii fata de femeile care studiaza sau lucreaza in institutii de invatamant superior! In urma cazului Dumitru Paduraru, cadru didactic la UMF Iasi, arestat pentru luare de mita, santaj si tentativa de viol, semnalam ca in universitati hartuirea sexuala e parte din experienta universitara a multor generatii de studente. Credem ca a trecut momentul in care breasla universitara mai poate clama ignoranta fata de abuzurile pe care le gazduieste inclusiv toleranta fata de abuzuri de natura sexuala.

Pentru a putea identifica cu usurinta situatia de hartuire sexuala mentionam ca astfel de acte includ: comportamente ca mangaieri, imbratisari, atingeri ale corpului, atingeri intr-o maniera sexuala, comentarii nedorite despre viata privata sau sexuala a persoanei; propuneri si avansuri sexuale; trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice si/sau amenintatoare; amenintari, constrangeri, abuz de autoritate prin conditionarea obtinerii unor beneficii in plan profesional de acceptare a comportamentelor de hartuire. Hartuirea sexuala in universitati se bazeaza pe diferenta de putere si credibilitate ce exista intre studenti/studente si cadre didactice, acestea din urma fiind protejate de statutul profesional, cat si de inertia comisiilor disciplinare. Aceste fapte reprezinta acte de discriminare si fapte penale, precum si incalcari de ordin etic ale principiilor invatamantului superior.

Universitatile romanesti nu trateaza hartuirea sexuala cu atentia si proptitudinea necesara, fapt dovedit si din faptul ca astfel de comportamente nu sunt explicit prevazute in codurile de etica ale universitatilor. E timpul ca universitatile romanesti sa isi asume mai multe responsabilitati fata de studente, sa introduca sanctiuni pentru comportamente de hartuire sexuala si sa nu mai musamalizeze cazuri precum cele de la UMF Iasi. Fara lipsa de repercusiuni asupra unor cadre didactice cu un comportament penal, universitatile nu sunt nici institutii credibile si nici respectate. E momentul ca universitatile sa actioneze cu responsabilitate si sa ia masuri impotriva celor vinovati de acte de coruptie, de abuzuri si santaje asupra studentilor si de agresiuni sexuale asupra femeilor din universitati.

Incurajam studentele ca in cazul in care se confrunta cu o situatie de hartuire sa nu se lase intimidate de amenintarile cadrelor didactice si sa reclame de urgenta faptele catre organele de politie sau sa apeleze la sprijinul organizatiilor neguvernamentale pentru drepturile femeilor (parte din ele coalizate in Reteaua Rupem Tacerea despre Violenta Sexuala). ONG-urile pentru drepturile femeilor va pot asculta fara a va judeca si desconsidera si va pot oferi gratuit informare, indrumare in demersurile legale, consiliere psihologica si in anumite conditii chiar asistenta juridica”.
Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ai credite in valuta? Participa la mitingul organizat la Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

Deputatul Tudor Ciuhodaru: trebuie eliminati banii negri din campaniile electorale

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in