ULTIMĂ ORĂ:

Operatie in premiera la Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. N. Oblu” Iasi! A fost realizata prima interventie chirurgicala folosindu-se o substanta fluorescenta, numita Gliolan

Operatie in premiera la Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. N. Oblu” Iasi! A fost realizata prima interventie chirurgicala folosindu-se o substanta fluorescenta, numita Gliolan
Citit : 11 views Comentariu

 

 

 

Operaţie unică în ţară efectuată la Iaşi. La Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. N. Oblu“ Iaşi a fost realizată prima intervenţie chirurgicală folosindu-se o substanţă fluorescentă, numită Gliolan. Gliolanul este folosit deja în statele din Uniunea Euro­peană, dar în România e utilizat pentru pri­ma dată.

Acesta se administrează pacientului cu glioblastom (n.r. – tumori cerebrale), pe cale orală şi se fixează pe celulele canceroase, făcându-le vizibile pentru medic. „Practic ea colorează tumora, într-un albastru violet, permiţând chirurgului să rezece cât mai mult posibil, în limitele func­ţionalităţii creierului“, a explicat dr. Lu­cian Eva, managerul Spitalului de Neu­rochirurgie Iaşi. Există doar o singură firmă din Germania care produce substanţa, iar costul unui flacon este de 1.000 de euro. Spitalul a achiziţionat 10 astfel de flacoane. Însă pentru a obţine substanţa, unitatea medicală respectivă trebuie să în­deplinească unele criterii stricte. „A fost nevoie de microscop operator, pe care l-am achiziţionat anul trecut, şi de monitorizare intraoperatorie, pe care am obţinut-o anul acesta“, a precizat managerul spitalului. Valoarea aparaturii s-a ridicat la suma de 300.000 de euro, bani proveniti din fondurile proprii ale spitalului. Chiar dacă costurile sunt mari, medicii susţin că este in favoarea pacientului.

„Glioblas­tomul este o boală frecventă, care afectea­ză creierul şi are una din patologiile cele mai handicapante, cele mai uluitoare, prin modul în care omul se degradează sub ochii familiei, a cunoscuţilor, prin dis­­trugerea creierului. Această interven­ţie permite o prelungire a vieţii cu câteva luni până la doi ani, în condiţii în care bolnavul sfârşeşte la trei, patru luni de la debutul bolii, dacă nu urmează niciun tratament“, a explicat dr. Liviu Pende­funda. Intervenţia chirurgicală de la Iaşi a fost realizată pe o pacientă în vârstă de 29 de ani. Aceasta s-a prezentat cadrelor me­dicale de la Spitalul de Neurologie, în pri­măvara anului trecut, când a fost diagnosticată imagistic, cu leziune cerebrală, într-o zonă funcţională a creierului, zonă ce coordonează mâna şi piciorul drept. „Noi am încercat şi chirurgical anul trecut să scoatem cât se poate mai mult din leziune. Pacienta a făcut apoi radio şi chimioterapie şi a fost urmărită imagistic, periodic, cam la 2-3 luni. Controlul, din luna decembrie, a arătat o recidivă destul de importantă şi atunci am căzut de comun acord să vină pentru o rezecţie cu ajutorul gliolanului“, a menţionat dr. Alin Ior­dache. Starea pacientei este acum stabilă. Anul acesta, medicii de la Spitalul de Neurologie Iaşi speră să poată opera măcar 30 de pacienţi.

 

ziaruldeiasi.ro