Organizatiile studentesti din centrul universitar Iasi, anunta intrarea in greva japoneza in solidaritate cu protestele cadrelor didactice incepand de miercuri, 6 noiembrie

 

 

 

Organizatiile studentesti din centrul universitar Iasi, membre si sustinatoare ale Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta intrarea in greva japoneza in solidaritate cu protestele cadrelor didactice incepand de miercuri, 6 noiembrie.

Mii de studentii vor intra la cursuri cu banderole albe la mana si vor cere alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Pe langa revendicarea cu privire la bugetul pentru educatie, studentii cer cresterea alocatiei per student echivalent, a subventiei camine-cantine, a fondului de burse pentru cresterea bursei sociale si servicii de consiliere si orientare in cariera de inalta calitate.

 

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, din cauza subfinantarii educatiei, la inceputul anului 2013, salariile cadrelor universitare si de cercetare, precum si cele ale personalului administrativ si auxuliar au fost reduse, iar din aceasta toamna au crescut taxele de scolarizare si taxele de camin. Bursele sunt putine, iar cuantumul lor nu acopera cheltuielile necesare pentru cazare si masa. Mai nou, chiar si reducerile la transportul in comun (RATP) au fost puse sub semnul intrebarii. In plus, caminul C5 din campusul Titu Maiorescu este inca in renovare, fondurile reduse alocate de guvern privand peste 500 de studenti de dreptul la cazare.

 

„A sosit momentul sa ii tragem la raspundere pe cei care decid in numele nostru, pentru modul in care trateaza educatia si pentru ignoranta fata de viitorul nostru. Suntem complet dezamagiti din cauza ca deschiderea la dialog a ramas doar la nivel de conjugare a verbului ,,a fi deschis” la toate timpurile. Educatia din Romania este in prag de colaps iar viitorul nostru ne este in propriile maini acum. Vom fi alaturi de cadrele didactice declansand la nivel national greva japoneza, iar in lipsa unor asumari concrete de alocare a 6% din PIB pentru educatie vom organiza proteste in cele mai importante centre universitare din tara pe data de 13 noiembrie!” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR. Membrii Ligii Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI) se vor organiza in comitete temporare de greva si vor intra pe la cursuri, impartind colegilor banderole albe cu mesajul „6% pentru educatie”. 

 

„Greva japoneza nu va periclita in niciun fel buna desfasurare a orelor de curs si de seminar. Este in primul rand un semnal de alarma adresat guvernantilor din Romania, iar in al doilea rand o actiune de solidarizare, care sa ne apropie pe noi toti: conducerea universitatii, studenti, cadre universitare, cercetatori, personal administrativ si auxiliar. Cu totii suntem grav afectati de subfinantarea sistemului educational din Romania! Iar pentru viitorul educatiei si al Natiunii Romane, nu ne vom margini doar la greve de avertisment! Acesta este doar inceputul!”, precizeaza Silvian Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor.

 

Studentii, sindicatele si elevii au anuntat deja actiuni generale de protest la nivelul intregii tari prin care cer respectarea legii si alocarea a 6% din PIB pentru educatie. ANOSR organizeaza pe 6 noiembrie greva japoneza in majoritatea centrelor universitare importante din tara, urmand ca pe 13 noiembrie sa organizeze actiuni generale de protest. Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” a pichetat luni, 4 noiembrie, Palatul Parlamentului, actiune la care au participat aproximativ 800 de cadre didactice, existand in prezent consultari interne cu privire la posibilitatea neincheierii situatiei primului semestru si declansarii grevei generale. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a organizat pichetari ale Guvernului in 28-30 noiembrie, urmand ca in data de 6 noiembrie sa organizeze un miting la Bucuresti la care sunt asteptate 10.000 de cadre didactice din toata tara. Toate aceste structuri au aceeasi revendicare: alocarea a 6% din PIB pentru educatie. 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Studiul de fezabilitate pentru autostrada Iasi-Targu Mures va fi revizuit tehnic si valoric

URMĂTORUL ARTICOL

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si-a luat angajamentul ca pana la sfarsitul anului sa plateasca toate salariile asistentilor maternali

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in