Alaturi de Daniel Barbu panglica a fost taiata de Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, de Lacramioara Stratulat, directorea Complexului Muzeal Moldova si de primarul localitatii Ruginoasa.
Daniel Barbu, Ministrul Culturii, si Relu Fenechiu, Ministrul Transporturilor, au participat astazi la inaugurarea Palatului de la Ruginoasa. A fost o inauguarere fastuoasa, in care invitatii au fost primiti cu paine si sare si au fost interpretate tot felul de scenete care sa aminteasca de epoca in care a fost construit acest palat si mai ales de domnitorul Al. I. Cuza. Alaturi de Daniel Barbu panglica a fost taiata de Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, de Lacramioara Stratulat, directorea Complexului Muzeal Moldova si de primarul localitatii Ruginoasa.”Este un moment cu totul exceptional. Importanta acestuia este a noastra, a cetateniei, si aici vorbim de europenitatea romaneasca. A venit momentul sa trecem de la etapa in care Europa doar ne cere la cea in care noi sa constientizam ca suntem in aceasta si suntem o voce in ea. Sunt convins ca acest spatiu, prin contributia celor care il administreaza, va fi introdus intr-un circuit turistic national”, a declarat Daniel Barbu. La inaugurarea Palatului Cuza de la Ruginoasa au participat si multi scriitori iesi sau oameni de cultura. Relu Fenechiu a avut un discurs criticat de majoritatea celor prezenti acolo, sustinand ca acest palat nu a putut fi terminat mai devreme din cauza lui Valeriu Condurache, fostul director. Acesta din urma a murit in 2007. „In 2004, si Dumnezeu sa-l ierte, un director al Palatului Culturii isi cumpara jeep in loc sa vada interesul Complexului Muzeal National Moldova. Noi am muncit atunci ca sa reabilitam aceste monumente. Fara sa jignesc, consider ca unii ne-au spus de o suma necesara finalizarii Palatului Culturii si iata, din lipsa de profesionalism, in loc de 8 milioane euro, am cheltuit 12 milioane, si ne mai trebuie o suma foarte mare de bani”, a precizat Relu Fenechiu. Cristian Adomnitei a sustinut in fata oamenilor ca Fenechiu este autorul moral al acestui proiect de reabilitare a Palatului.
Povestea Palatului de la Ruginoasa
În 1804, logofătul Costache Sturdza, urmaş al celebrei familii boiereşti, a construit conacul după normele de lux ale vremii şi la indicaţiile unor arhitecţi celebri. Mare dregător, membru al Sfatului Domnesc, Costache s-a căsătorit cu Marghioliţa Ghika-Comăneşti, o femeie a cărei frumuseţe răpitoare i-a făcut pe contemporani s-o asemene cu Ileana Cosânzeana. Numai că Marghioliţei i-au fugit ochii după Nicolae Roznovanu, un alt boier influent în epocă, al cărui palat este în prezent sediu al Primăriei Iaşi. Marghioliţa, care locuia în Capitala Moldovei împreună cu Costache, i-a cerut soţului s-o ascundă la Ruginoasa, spunând că este hărţuită de Roznovanu. Logofătul s-a conformat, a trimis-o la conacul de la ţară, unde a dat-o în grija fiului lui, Săndulache Sturdza. Roznovanu, însă, adună un grup de arnăuţi şi pleacă s-o răpească pe frumoasa soţie a lui Costache. „Urcând scările palatului, arnăuţii au dat peste fiul lui Costache Sturdza, care, cu ultimul pistol, a vrut să apere onoarea domniţei Marghioliţa, mama lui vitregă. Un arnăut a reuşit să-l ucidă cu un cuţit pe Săndulache. Roznovanu a intrat, a luat-o în braţe pe Marghioliţa şi a plecat cu ea”, povesteşte învăţătorul Mihai Lupu. Este prima moarte tragică de la Ruginoasa. Atât de tragică, încât logofătul Costache abandonează palatul.Reşedinţa domnitorului de la Ruginoasa, Iaşi, ascunde drame care i-au avut în prim-plan pe mari boieri şi oameni politici din secolul al XIX-lea.
agendadeiasi.ro