Cateva zeci de mii de ieseni asteapta venirea iernii cu caloriferele reci. Pe langa problemele legate de asigurarea agentului termic, oamenii sunt supusi si unor riscuri cum ar fi incendiile sau cutremurele.
Cele mai multe asociatii de locatari nu au planuri de masuri pentru situatii de urgenta, planuri de evacuare in caz de dezastre si nici macar stingatoare sau hidranti functionali. Acestea sunt concluziile care reies din discutiile purtate la prima intrunire a Comitetului Consultativ privind termoficarea, din care fac parte oficiali locali, dar si reprezentanti ai firmei de termoficare, ai asociatiilor si administratorilor sau firmelor de repartitoare.
Frigul bantuie prin 7.200 de apartamente din Iasi
Analiza modului in care Iasul asteapta venirea iernii arata ca circa 20 la suta din apartamentele bransate la Dalkia sunt momentan tinute in frig. Aproape 7.200 din cele 35.500 de apartamente pe care Dalkia le raporteaza ca facand parte din SACET nu primesc caldura in momentul de fata. Dintre acestea, pentru 1.500 nu a fost solicitata inceperea furnizarii caldurii. Doar 47 de apartamente au probleme cu instalatiile, alte 5.700 de locuinte fiind inregistrate cu debite, neexistand, deocamdata, contracte incheiate pentru plata esalonata a datoriilor la intretinere.
„Din cele 7.355 de apartamente raportate ar trebui scazute 157, care au fost bransate in ultimele doua zile. Fata de situatia din 15 noiembrie 2012, stam ceva mai bine. Atunci erau circa 10.000 de apartamente care nu primeau caldura, dar s-au semnat contracte pentru esalonare, iar problemele s-au rezolvat. Anul acesta lucrurile se vor aseza pe fagasul normal chiar mai repede. Stocul de carbune pentru iarna este asigurat in proportie de 80%, pana la finalul saptamanii urmand sa fie completat pana la 150.000 de tone”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Printre problemele identificate la asociatiile de locatari sunt si listele de plata false, dupa cum sustin reprezentantii Dalkia. „Am avut cazul unui bloc cu 300 de garsoniere care a facut plati de 100.000 de lei in trei zile si s-a pornit caldura. Nu cred ca putea cineva strange banii acestia in trei zile. Pur si simplu nu se platea ce se incasa. Locatarii trebuie sa verifice daca listele de plati afisate la blocuri sunt reale, pentru ca multe nu sunt. Un locatar al unui bloc ne-a sunat sa ceara pornirea caldurii pentru ca blocul nu are datorii. Desi datoriile care erau afisate la bloc erau de 500 de lei, in actele noastre datoriile erau de circa 30.000 de lei. Echipele de la Primarie verifica deja aceste cazuri”, a declarat Ana Maria Icatoiu, director comercial al Dalkia.
Centru de consiliere pentru asociatiile de locatari
Problemele cu care asociatiile de locatari se confrunta in prezent nu vizeaza doar incheierea unor contracte de esalonare a datoriilor, pentru a putea fi pornita caldura. In randul asociatiilor din Iasi aproape nimic nu pare sa functioneze normal. „Dupa analiza facuta de Consiliul Consultativ privind termoficarea, am cerut asociatiilor sa faca o verificare a instalatiilor din subsolul blocurilor, din apartamente. Administratorii trebuie sa verifice daca cei care au centrale sau instalatii omologate sunt cu reviziile la zi. Trebuie asigurate planuri de masuri pentru situatii de urgenta, cum ar fi incendiile. Asa ceva nu exista la aproape nicio asociatie, lucru care nu este normal. Trebuie sa asigure functionarea hidrantilor, sa fie dotati cu furtune, sa aiba extinctoare, sa aiba un plan de evacuare”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Potrivit acestuia, la Punctul Termic 13 din Cantemir va fi infiintat un Centru de Consiliere al administratorilor, acestora urmand a li se pune la dispozitie legislatia in vigoare, dar si o consiliere in diverse spete. „Incercam sa facem ordine in aceasta privinta, a asociatiilor de locatari. Le luam pe rand. Facem regulamentele, asiguram consiliere. Cand va fi cazul, se vor aplica si sanctiuni. Deocamdata vrem sa punem lucrurile in miscare. Cei de la Dalkia le-au spus reprezentantilor asociatiilor sa ceara ajutorul atunci cand citirile repartitoarelor dau valori cu probleme, pentru a se verifica fiecare caz in parte, pentru ca nu vrem sa mai apara problemele facturilor foarte mari, din anii anteriori”, a completat viceprimarul Mihai Chirica.
bzi.ro