Pentru unii muma pentru altii ciuma! Iata ce se intampla cu gazul de la 1 aprilie

 

 

 

În ciuda faptul că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a majorat cu 2% preţul la care furnizorii de gaze îşi achiziţionează materia primă, din aprilie, factura la gaze va fi chiar mai mică, pentru cea mai mare parte dintre consumatori, pentru că s-au micşorat tarifele de distribuţie. Scăderea va fi evidenţiată în factura ce vine în luna mai.

 

 

Factura consumatorului final de gaze cuprinde, pe lângă preţul propriu zis de achiziţie al gazelor, şi tarifele de transport, distribuţie şi furnizare. 

 

Dintre toţi românii, doar cei din partea de nord a ţării-Transilvania, Banatul şi Moldova-vor plăti mai mult pentru gaz. „În medie, creşterea de preţ la E.ON Gaz Moldova este de 1,75 %. Clienţii GDF Suez, spre exemplu, vor plăti cu 2% mai puţin, din aprilie. Scăderea medie pe ceilalţi 40 de distribuitori din ţară este de 4%”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE. Potrivit acestuia, scăderile de preţ în factura la gaze vin ca urmare a scăderii consistente a tarifelor de distribuţie specifice.

 

Tarifele de distribuţie sunt reglementate de ANRE pe fiecare perioadă de reglementare. Acum, în cea de-a treia perioadă de reglementare, 2013-2018, tarifele stabilite de ANRE scad cu circa 10%.

 

„GDF Suez are fluxuri mari de gaze prin conducte, alimenteaza cea mai mare a populaţiei şi mari consumatori industriali. Este normal să practice tarife de distribuţie mai mici, pentru că au câştig din volume”, explică Havrileţ.

 

 

Despre scăderea preţului la gaze pentru o parte din consumatorii publici a vorbit şi premierul Victor Ponta, într-o emisiune la Romania TV. Acesta a confundat însă compania GDF Suez cu E.ON Gaz.

 

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, preţul de achiziţie al gazului trebuie să crească cu 2%, de la 1 aprilie, şi cu circa 8% în tot anul 2014. Anul trecut, preţul gazului pentru consumatorii casnici a crescut cu circa 10%.

 

Preţul coşului de gaze pentru populaţie este construit, de doi ani, într-o pondere producţie locală-importuri de 95% – 5%. 

 

GDF Suez şi E.ON Gaz România împart cea mai mare parte din distribuţia şi furnizarea de gaze către consumatorii casnici. Compania franceză deserveşte 19 judeţe, din sudul ţării, plus Bucureştiul, nemţii livrând gaze în restul de 20. GDF Suez deserveşte circa 1,4 milioane de clienţi, iar E.ON circa 1,3 milioane. În ceea ce priveşte clienţii industriali însă,  cea mai mare parte este deservită de GDF Suez.

 

economica.net

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Nicolae Banicioiu: „Dozele de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino din Bucuresti au fost retrase”. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Toni Tecuceanu nu a murit de gripa porcina! Afla cauza reala a decesului fostului membru al echipei Cronica Carcotasilor

Ultimele știri de la Economic