Pericolul unei alunecări de teren în Copou impune evacuarea a trei imobile

Este vorba de familii care locuiesc pe aleea Mihail Sadoveanu din Iaşi. Primăria comunei Al.I. Cuza este pregătită să intervină pe malul Siretului, într-un caz similar.

Alunecările de teren din zona aleii Mihail Sadoveanu (municipiul Iaşi) şi erodarea malului Siretului (comuna Alexandru Ioan Cuza) au fost su­biectele şedinţei de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În primul caz, eroziunea s-a accelerat în timp, astfel că în cadrul CJSU au fost dispuse măsuri de urgenţă.

Riscul de producere a unei alu­necări masive a terenului fiind iminent, „total impredictibil“, – după cum a concluzionat prefectul Marian Şerbescu -, se impune evacuarea imediată a proprietarilor şi mutarea familiilor pe un amplasament stabil, pus la dispoziţie de Primăria mu­nicipiului Iaşi. Este vorba de locatarii a trei imobile apropiate de zona de ruptură. Vor fi instalaţi martori pentru monitorizarea alunecării, iar zona de risc va fi marcată corespunzător.

„Primăria va putea să aibă capacitatea să cazeze trei familii, în cazul în care situaţia o impune“, ne-a de­clarat viceprimarul Radu Botez, prezent la în­trunirea de la Prefectură. „Mâine (astăzi, n.r.) vom merge acolo pentru a-i identifica pe locatarii din două imobile – pentru că cea de-a treia casă, cea mai apropiată de frontul alunecării, este nelocuită. Noi le vom oferi cazare, iar ei vor hotărî să se mute sau să-şi asume răspunderea şi să refuze oferta noastră“, a mai spus Botez, adăugând că nu e de glumă cu situaţia versantului instabil. „Dacă plouă, – şi, mai ales, dacă plouă în cantităţi mari -, deplasarea terenului se accelerează. Aşa cum alunecă terenul acum, primul imobil dintre cele trei va fi atins în aproximativ o lună. Din păcate, nu există mijloace tehnice pentru stoparea fenomenului“, a afirmat viceprimarul, men­ţionând că situaţia este ţinută în­deaproape sub observaţie. De asemenea, în zonă vor fi realizate studii şi expertize tehnice ale terenului atât de către E.ON, care are reţea de înaltă tensiune în zonă, cât şi de către Primărie, pentru identificarea so­luţiilor tehnice pentru stabilizarea versantului.

Săptămâna viitoare, oficialii mu­nicipalităţii urmează să analizeze situaţia tuturor versanţilor din oraş împreună cu membrii comisiei de versanţi din cadrul Primăriei, cu cei ai Inspectoratului în Construcţii şi cu experţi ai Universităţii Tehnice. În ceea ce priveşte eroziunea malului Siretului, Primăria comunei Al.I. Cuza va asigura cazarea persoanelor în cazul în care va fi nevoie. În paralel, se continuă demersurile în vederea exproprierii unei suprafeţe de 2 ha astfel încât să poată demara lu­crările de corectare a albiei Siretului.

Pentru moment, proiectul de hotărâre de guvern privind declan­şarea procedurilor de expropriere se află în analiză la nivelul ministerelor.

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Visuri pe banii Uniunii Europene. Consiliul Judeţean vrea să facă din Spitalul de Copii o clădire „verde“

URMĂTORUL ARTICOL

Ieseanul Tudorel Toader si-a dat demisia din Guvernul Grindeanu

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in