Personalitati ale Iasului (10) – Mihail Kogalniceanu

 

 

 

Biografie Mihail Kogalniceanu

 

Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iaşi – d. 20 iunie 1891, Paris) a fost un om politic, gazetar şi scriitor roman.

„N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru intaiul tron din lume”, afirma la Luneville, in Franţa, Mihail Kogălniceanu, cel care se considera, pe bună dreptate, „un adevărat fiu al secolului al XIX lea”. A fost istoric, scriitor, ziarist, om politic, prim-ministru şi, mai tarziu, ministru de externe. A jucat un rol important in Revoluţia de la 1848 şi in lupta pentru Unirea Principatelor Romane.

Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat şi comprehensiv, Mihail Kogălniceanu se situează in fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste. Era urmaş al răzeşilor de pe Kogălnic. Asta nu l-a impiedicat in niciun fel să facă studii strălucite in Franţa şi Germania. In 1839, redactează „Foaea sătească a prinţipatului Moldovei”, publicaţie nevinovată cu efecte modeste, dar sigure. In mai 1840 a anunţat apariţia a 6 tomuri din Letopiseţele Valahiei şi Moldaviei şi, in acelaşi an a pregătit apariţia unei publicaţii de documentaţie istorică, intitulată „Arhiva romanească”. Publicaţia a apărut in 1841. La nouă ani de la Revoluţia din 1848, Kogălniceanu participă ca deputat de Dorohoi la adunarea ad-hoc de la Iaşi unde este chemat să se pronunţe in privinţa Unirii. Sfetnic al domnitorului Al.I.Cuza, ministru, apoi prim-ministru al Romaniei, in perioada 1863 – 1865, Kogălniceanu a avut un rol hotărator in adoptarea unor reforme cruciale. Ca ministru de externe al ţării in 1867 şi in perioada 1877–1878, Mihai Kogălniceanu şi-a legat numele de actul proclamării independenţei de stat a Romaniei.

Mihail Kogălniceanu a fost căsătorit cu Ecaterina Jora (1827-1907), văduva colonelului Iorgu Scorţescu.

Mormantul lui Mihail Kogălniceanu de la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.

A fost inmormantat la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.

 

Bibliografie

Maria Platon, Dacia literară supt redacţia lui Mihail Kogălniceanu, Bucureşti, Editura Minerva, 1972

Alexandru Zub, Mihail Kogălniceanu. 1817-1891. Biobibliografie, Ed. Enciclopedică Romană/ Ed. Militară, Bucureşti, 1971

Alexandru Zub, Mihail Kogălniceanu istoric, Ed. Junimea, Iaşi, 1974

Alexandru Zub, Mihail Kogălniceanu, arhitect al Romaniei moderne, Ed. Institutul European, Iaşi, 2005

George Cristea Nicolescu, Mihail Kogălniceanu (1946)

A.D. Xenopol , Mihail Kogalniceanu, 1895

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Proiect artistic in premiera la Iasi! Miercuri 13 noiembrie 2013, va avea loc concertul sopranei Irina Iordachescu si al basului rus Denis Sedov la Teatrul National `Vasile Alecsandri` Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

Camelia Gavrila: Aproximativ 40 la suta din scolile si liceele din Iasi unde s-au inceput lucrari, necesita alocarea banilor, in regim de urgenta

Ultimele știri de la Cultura