Personalitati ale Iasului (3) – Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani sau Ipoteşti – d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist roman, socotit de cititorii romani şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura romană.

 

Receptiv la marile romantisme europene de secol XVIII şi XIX, poetul şi-a asimilat viziunile poetice occidentale, creaţia sa aparţinand unui romantism tarziu. Eminescu a fost activ in societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la varsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, in şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat in 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. In data de 15 iunie 1889, in jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit in sanatoriul doctorului Şuţu. In 17 iunie Eminescu a fost inmormantat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Romane.

 

Data şi locul naşterii

 

Intr-un registru al membrilor Junimii Eminescu insuşi şi-a trecut data naşterii ca fiind 20 decembrie 1849, iar in documentele gimnaziului din Cernăuţi unde a studiat Eminescu este trecută data de 14 decembrie 1849. Totuşi, Titu Maiorescu, in lucrarea Eminescu şi poeziile lui (1889) citează cercetările in acest sens ale lui N. D. Giurescu şi preia concluzia acestuia privind data şi locul naşterii lui Mihai Eminescu la 15 ianuarie 1850, in Botoşani. Această dată rezultă din mai multe surse, printre care un dosar cu note despre botezuri din arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoşani; in acest dosar data naşterii este trecută ca „15 ghenarie 1850”, iar a botezului la data de 21 in aceeaşi lună. Data naşterii este confirmată de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care insă susţine că locul naşterii trebuie considerat satul Ipoteşti.

 

Debut

 

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. In 12/24 ianuarie moare profesorul de limba romană Aron Pumnul. Elevii scot o broşură, Lăcrămioarele invăţăceilor gimnazişti (Lăcrimioare… la mormantul prea-iubitului lor profesoriu), in care apare şi poezia La mormantul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist. La 25 februarie/9 martie (stil nou) debutează in revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-aş avea. Iosif Vulcan il convinge să-şi schimbe numele in Eminescu şi mai tarziu adoptat şi de alţi membri ai familiei sale. In acelaşi an ii mai apar in „Familia” alte cinci poezii.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Aproximativ 12.000 locuri de munca sunt puse la dispozitie, luni 28 octombrie 2013, de catre agentii economici la nivel national, prin intermediul ANOFM. In Iasi sunt disponibile peste 700 de locuri de munca

URMĂTORUL ARTICOL

Clipe grele pentru colectivul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Iasi! Medicul Al Akhdar Hisham s-a stins din viata

Ultimele știri de la Cultura