Personalitati ale Iasului (8) – Petru Poni

 

 

 

Biografie Petru Poni

 

A absolvit şcoala  primară la Targu Frumos şi apoi a urmat la Gimnaziul Central din Iaşi (1852-1859). Ca bursier la Paris s-a specializat in chimie, fizică şi mineralogie la „College de France” şi Sorbona. Intors in ţară, in 1865 se angajează ca profesor la Liceul Naţional, iar din anul 1866 predă şi la Şcoala Militară din Iaşi. In anul 1878 este numit şef al Catedrei de Chimie din cadrul Universităţii din Iaşi unde a predat timp de 33 de ani. Aici a infiinţat:

– Primul laborator de Chimie al Universităţii din Iaşi (1882);

– Catedra de Chimie organică (1891).

In 1897, Petru Poni şi Anastasie Obregia au inaugurat, in noua clădire a Universităţii din Iaşi, un laborator de chimie, după model german. In 1903 Prof. Petru Poni a introdus un nou curs: Studiul chimic al petrolului 

Din 30 iunie 1879 a fost ales membru al Academiei Romane, iar in anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Roman la Expoziţia Universală de la Paris.

A fost unul dintre pionierii chimiei romaneşti fiind considerat intemeietorul acestei şcoli. In prezent, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Romane poartă numele Petru Poni.

 

Activitatea ştiinţifică

A cercetat peste 80 de minerale culese din diverse zone ale ţării şi chiar a descoperit două minerale noi, denumite de el broştenită şi badenită. A elaborat studii in legătură cu acţiunea acidului azotic de diverse concentraţii asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul indigen. A cercetat apele minerale din ţară şi a făcut observaţii meteorologice in Moldova. El a publicat şi primele manuale de fizică şi de chimie in limba romană. Este organizatorul primelor laboratoare de la noi, destinate cercetărilor ştiinţifice şi pregătirii cadrelor de chimişti. A colaborat la infiinţarea unor societăţi ştiinţifice in Romania: Societatea romană de ştiinţe (1890) şi Societatea de ştiinţe (1900), şi a fost membru al Societăţii de ştiinţe naturale din Moscova (1910).

Printre lucrările de specialitate publicate de profesorul Petru Poni se numără:

– „Cercetări asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broşteni” (1882),

– „Mineralele de la Bădenii-Ungureni” (1885),

– „Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a Romaniei” (1900), prima monografie asupra mineralelor ţării noastre,

– „Cercetări asupra compoziţiei chimice a petrolurilor romane” (1903).

 

Activitatea politică

In plan politic Petru Poni s-a remarcat ca unul dintre membrii marcanţi ai Partidului Naţional Liberal (P.N.L.) din aceea vreme. In anul 1884 s-a alăturat grupării politice formată din „liberalii sinceri” conduşi de George Vernescu şi conservatorii lui Lascăr Catargiu (Partidul Liberal-Conservator). După o scurtă perioadă petrecută in această formaţiune politică, revine in P.N.L. A fost ales, in mai multe randuri, deputat şi senator.

De asemenea, a indeplinit şi funcţia de primar al municipiului Iaşi in perioada 9 aprilie – 11 iulie 1907 şi 1922.

A deţinut in trei randuri funcţia de ministru al Cultelor şi Instrucţiunii (21 iulie – 26 noiembrie 1891; 4 octombrie 1895 – 21 noiembrie 1896; 24 octombrie – 29 noiembrie 1918).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Desi cursul de schimb a suferit fluctuatii destul de mari in acest an, totusi leul este cea mai performanta moneda din UE in 2013, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie! Hipertensiunea arteriala face in fiecare zi victime printre ieseni

Ultimele știri de la Cultura