Piata imobiliara in 2014! Totul despre piata terenurilor, apartamentelor, Prima Casa si situatia chiriilor

 

 

 

Pe piaţa terenurilor, în 2014, se vor încheia tranzacţii doar către utilizatorii finali. Aceste tranzacţii, însoţite o o uşoară creştere a preţurilor, se va înregistra într-un mediu economic şi politic favorabil. În caz contrar, speciliştii în imobiliare speră într-o stagnare a preţurilor.

 

 

„Piaţa terenurilor rămane o piaţă a consumatorului final, fie că acesta este un client doritor să îşi construiască o casă, fie că este dezvoltator. Din punct de vedere al evolutiei preţurilor mă aştept la o fluctuaţie de până în 5% cu trend de creştere, dacă paramaterii economici la nivel naţional sunt pozitivi şi o relativă stabilitate politică. Sau, stagnare dacă ne aştepată un an agitat şi cu scandaluri politice. Terenurile, fiind un produs investiţional, dinamica tranzacţiilor este mai mult influenţată de elemetele de stabilitate economică şi politică decât piaţa apartamentelor, care sunt elemete de imediată necesitate”, a spus pentru RomaniaTV.net, Andrei Sandu, manager MediaCity.

 

Terenurile agricole, la mare căutare în 2014

 

Alţi experţi imobiliari consideră că preţurile vor scădea în continuare la terenuri, nu şi la cele agricole. „Piaţa terenurilor este mai degraba îngheţată. Cu excepţia segmentului terenurilor agricole, nu există niciun argument în favoarea creşterii preţurilor. Pe de altă parte, dat fiind costul imens de achiziţie, pentru mulţi dintre proprietarii actuali, care au intrat în posesia terenurilor în perioada de vârf, nici prea multă flexibilitate nu putem găsi, decât acolo unde vânzătorul este nevoit să vândă şi are nevoie de capital. În aceste cazuri, pot fi găsite oferte foarte interesante”, a spus pentru RomaniaTV.net, Daniel Crainic, manager imobiliare.ro.

 

Preţurile la apartamente scad în continuare

 

Unii dintre cei implicaţi în piaţa imobiliară consideră că preţurile la apartamente se vor contracta în continuare, alţii că vor creşte un pic.

 

„Segmentul rezidenţial va cunoaşte în continuare o scădere uşoară, cel mai probabil redusă însă în comparaţie cu 2013. În aceste condiţii, când preţurile proprietăţilor sunt la mai puţin de jumătate decât în perioada de vârf, putem considera 2014 ca un an bun pentru achiziţii”, a precizat Daniel Crainic. Cei mai optimişti speră în tranzacţii mai multe, tranzacţii care ar aduce şi uşoare creşteri de preţuri. „Pe piaţa apartamentelor, mă aştept la o îmbunătăţire a dinamicii, a creşterii numărului de tranzacţii şi cu tendinţă de creştere pe preş, dar nu foarte mare”, a specificat managerul Media City.

 

Prima Casă, un program ce trebuie continuat

 

Şi într-un caz şi în celălat, atât cei optimişti, cât şi cei mai neoptimişti consideră ca prioritar continuarea programului Prima Casă.

 

„Programul Prima Casa este una din principalele resurse de finanţare pentru segmentul rezidenţial, deci este important ca acesta să fie continuat şi să fie adaptat condiţiilor de piaţă din 2014”, a amintit Daniel Crainic.

 

O hibă a programului Prima Casă, astfel încât acesta să fie mai util ar fi timpul de aprobare. „Prima Casa va continua, deja piaţa este obişnuită cu el, funcţionează, şi ar funcţiona şi mai bine dacă s-ar scurta timpul necesar primirii tuturor aprobărilor. Uneori durează şi până la 2 luni, formalităţile legate de bancă şi de fondul de garantare”, a amintit Andrei Sandu.

 

Chiria devine ceva obişnuit şi în România

 

Piaţa închirierilor este în continuă creştere în România, în special în marile oraşe.

 

„Vorbim atât de o schimbare lentă a percepţiilor, după 5-6 ani de criză nu mai e atât de drastic să stai în chirie, încet, încet devenind normalitate, cât şi de o dinamică a acestor oraşe care atrag tot mai mulţi oameni din localităţile satelit”, a mai spus Daniel Crainic.

 

În privinţa preţurilor la chirii, actorii din piaţă spun că nu vor fi modificări majore. „Piaţa închirierilor nu cred ca va suferi modificări notabile în 2014”, a mai spus Andrei Sandu.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Veste buna pentru pensionari! Grupa intai de munca la stabilirea pensiei a fost reintrodusa

URMĂTORUL ARTICOL

Accident in Suceava in cursul zilei de vineri (03.01.2014)! Remorca unui tir s-a rasturnat chiar la intrarea in oras iar incarcatura de lemne a blocat un sens de mers mai multe ore

Ultimele știri de la Economic