De luni (23 februarie) intrăm în Postul Paştelui 2015 şi, timp de 7 săptămâni, până la 12 aprilie, când vom sărbători Învierea, toţi cei care vor ţine post potrivit obiceiurilor creștin-ortodoxe vor trebui să renunţe la carne, lactate şi ouă. Click! îţi spune când sunt dezlegările la vin, untdelemn şi peşte, cu ce alimente să înlocuieşti carnea şi cine nu ar trebui să ţină la post.
Postul Paştelui 2015: Dezlegări
Dezlegare la untdelemn. În Postul Paştelui 2015 se face „dezlegare” la untdelemn, la vin şi, mai rar, la peşte. Astfel, se consumă ulei şi vin în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi în zilele în care sunt sărbători însoţite de semnele „cruce roşie” şi „cruce neagră”, doar dacă acestea nu cad în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, care sunt săptămâni de ajunare şi de post aspru.
Dezlegare la vin. Se mai face dezlegare la vin în ziua de joi, în săptămâna a cincea a postului, dar şi în Joia Mare, când s-a petrecut Cina cea de Taină.
Dezlegare la peşte. În Postul Paştelui 2015 se face şi dezlegare la peşte, însă doar de două ori: în ziua de 25 martie, când se prăznuieşte Buna Vestire, şi în duminica a şasea din Post, cea a Floriilor, care se sărbăroreşte anul acesta pe data de 5 aprilie.
Postul Paştelui 2015: Cu ce înlocuim carnea?
Fasole, mazăre, linte (leguminoase). Fasolea conţine proteine, fibre şi are un nivel ridicat de carbohidraţi cu eliberare lentă, ceea ce înseamnă că poate înlocui cu uşurinţă carnea în alimentaţie. Fasolea furnizează energie pentru muşchi şi creier, iar 100 grame conţin nu mai mult de 120 de calorii. Este un aliment săţios, care poate fi consumat în cantităţi mai mari, fără a te îngrăşa, pe toată perioada din Postul Paştelui 2015. Este recomandat să pregătim cât mai multe salate de legume (zarzavaturi) şi leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia etc.) proaspete, iar în cursul zilei, între mese, dacă simţim că ni se face foame, putem ronţăi un morcov, un ardei gras, un măr sau alte fructe.
Ciuperci. Sunt o sursă bogată în proteine vegetale. În plus, conţin seleniu, cupru şi fier, elemente care le fac înlocuitorii perfecţi pentru carne şi produse din carne. Ele pot fi adăugate în mâncăruri, servite în salate sau preparate la grătar. Atenţie! Nu îndepărta pieliţa ciupercilor deoarece conţine toate vitaminele, mineralele şi elementele nutritive ale acestora.
Soia. Este un aliment care are aceeaşi cantitate de proteine ca şi carnea. De asemenea, soia conţine fier, complexul de vitamine B şi fibre. Soia reduce nivelul colesterolului rău, hipertensiunea, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi întăreşte sistemul imunitar. Este foarte recomandat în Postul Paştelui 2015.
Oleaginoase. Este vorba despre alune, migdale, nuci, arahide etc. Acestea conţin proteine şi o cantitate importantă de vitamina E care ajută la menţinerea sănătăţii pielii.
Fructe. Un plus de substanţe nutritive îl aduc şi fructele. Consumă în Postul Paştelui 2015 cât mai multe fructe proaspete, în detrimental sucurilor naturale. Acestea din urmă conţin o cantitate foarte mare de zaharuri!
Postul Paştelui 2015: Ce legume să mănânci!
Ce nu trebuie să ne lipsească de pe masă, în perioada din Postul Paştelui 2015? Leurda, urzica, ridichiile, andivele, frunzele de păpădie care se consumă în salate, fasolea, mazărea, lintea sau năutul. De asemenea, este bine să cumpărăm brocoli, salată verde, morcovi, cartofi, gulii, roşii, dovlecel, ardei gras, ceapă verde şi multe verdeţuri printre care pătrunjel, bogat în vitamina C şi mărar.
Şi fructele sunt importante. Sunt indicate citricele, dar atenţie! Nu le consumaţi sub formă de fresh! Sucul conţine numai apă şi zaharuri, pe când pulpa fructului conţine toate celelalte substanţe nutritive! Este indicat ca fructele să se mănânce cu tot cu coajă. Vitaminele se găsesc în pulpa şi coaja fructului, nu în sucul acestuia.
Postul Paştelui 2015: Cum se ține corect
Pentru a ţine corect Postul Paştelui 2015, trebuie să aveţi în vedere câteva reguli stabilite de Biserică. De asemenea, trebuie să ştii că anumite categorii de persoane nu ar trebui să se abţină de la mâncare (copiii, bătrânii, femeile gravide şi persoanele suferinde).
În primele două zile din Postul Paştelui 2015 (luni, 23 februarie, şi marţi, 24 februarie) se recomandă post complet, pentru aceia care pot să-l ţină astfel. Pentru cine nu, este recomandată ajunarea, adică ţinerea postului până seara, când se poate mânca pâine şi bea apă.
Aceeaşi regulă (post complet sau ajunare) este şi pentru primele trei zile din ultima săptămână de post (luni, marţi şi miercuri), dar şi pentru ultimele două (vineri şi sămbătă).
Miercuri, a treia zi din Postul Paştelui 2015, se ajunează până seara. Apoi se mănâncă pâine şi legume fierte fără ulei.
În toate celelalte zile, cu excepţia zilelor de dezlegare, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, în zilele luni-vineri, iar sâmbătă şi dumincă de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. De menţionat că această variantă este specifică postului aspru. În postul obişnuit mâncăm la orele obişnuite, dar numai „mâncăruri de post”.
Postul Paştelui 2015: Cine nu posteşte?
Postul negru din Postul Paştelui 2015 e total interzis copiilor, sunt de părere medicii şi specialiştii în nutriţie. Un copil nu trebuie să sufere de carenţe alimentare. El se află în dezvoltare, iar organismul său are alte nevoi faţă de organismul unui adult. Pentru copii, vitaminele, lipidele, glucidele, proteinele sunt esenţiale.
De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni şi care ţin post negru fără a consulta un medic o fac pe propria răspundere. Bolile cronice se pot agrava şi persoana poate chiar muri. De aceea, cei care suferă de diferite afecţiuni, copiii, bătrânii, femeile gravide sau cele care alăptează pot vorbi cu duhovnicul şi vor primi dezlegare la post. La fel pot proceda şi persoanele obosite, stresate sau care se află în covalescenţă.
sursa: click.ro