Premiera grandioasa la Opera Iasi, duminica 15 iunie 2014 – La bohème, de Giacomo Puccini

 

 

 

După 43 de ani de la premiera din capitala Moldovei, celebra operă La bohème, de Giacomo Puccini, va fi reînsuflețită pe scena Operei ieșene într-un spectacol impresionant regizat de Niky Wolcz, profesor la Universitatea Columbia din New York.

Helmut Stürmer, personalitate marcantă a scenografiei internaționale de teatru, operă și film, a venit din Germania special pentru a realiza decorurile, iar creatoarea costumelor este celebra Lia Manţoc. Premierele spectacolului vor avea loc duminică, 15 iunie 2014 și miercuri, 18 iunie 2014, în Sala Mare a Teatrului Național Iași, începând cu ora 18.30. Primul spectacol se va desfășura sub bagheta maestrului Tiberiu Soare (dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România), iar la a doua reprezentație la pupitrul dirijoral va fi maestrul Traian Ichim (Opera Brașov).

 

Ambele reprezentații sunt considerate premiere întrucât pe scenă vor evolua distribuții diferite.

15 IUNIE 2014

Mimi – Ana Maria Donose (debut)

Rodolfo – Florin Guzgă (debut)

Marcello – Jean Kristof Bouton (debut)

Schaunard – Valentin Marele (debut)

Colline – Octavian Dumitru

Musetta – Cristina Grigoraş (debut)

Benoit, Alcindoro – Iulian Sandu

Parpignol – Andrei Apreotesei (debut)

Vameşul – Traian Hudumeac

Sergentul – Dragoș Ștefan

 

18 IUNIE 2014

Mimi – Diana Ţugui (Opera Română Craiova)

Rodolfo – Călin Brătescu (Germania)

Marcello – Jean Kristof Bouton

Schaunard – Cristian Hodrea (Opera Naţională Română Cluj-Napoca)

Colline – Daniel Mateianu

Musetta – Ana Maria Donose (debut)

Benoit – Lucian Dolhăscu (debut)

Alcindoro – Cătălin Berea (debut)

Parpignol – Andrei Apreotesei

Vameşul – Traian Hudumeac

Sergentul – Dragoș Ștefan

 

Biletele s-au pus în vanzare la Agenția Operei, telefon 0332.888.448, e-mail bilete@operaiasi.ro la prețurile de 40 lei stal, 30 lei balcon și 60 lei lojă.

De asemenea, în pauza spectacolului, dirijorul Tiberiu Soare, cu sprijinul Fundației Calea Victoriei, își va lansa volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, o carte spectaculoasă și neconvențională, care spune povestea a treisprezece opere și balete celebre.

 

Volumul, publicat în condiții grafice deosebite, este însuflețit de treisprezece ilustrații originale și o copertă curajoasă, realizate de Maria Surducan.

Îl regăsim pe dirijorul Tiberiu Soare în ipostaza de narator, povestind pasionat, erudit și cu umor libretele operelor și anecdotele apărute în jurul lor. Muzica iese din sala de concert, iar lumea spectacolelor prinde viață cu fiecare pagină citită.

Fondurile obținute în urma lansării acestui volum vor fi folosite pentru a susține tinerii și copiii – fără mijloace materiale – care doresc să studieze gratuit științele umaniste și artele în cadrul cursurilor de la fundație.

 

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului, îşi desfăşoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a şi este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate. Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă şi de balet, dar în egală măsură s-a implicat şi în evenimente inedite bazate pe inovaţie, cum ar fi proiectul „Mozart Rocks”, o întâlnire între clasic şi contemporan.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Premiera la Ateneul Tatarasi, sambata 14 iunie 2014 – „Titanic Vals„

URMĂTORUL ARTICOL

Principesa Irina ar urma sa pledeze vinovata in luna iulie in dosarul luptelor de cocosi

Ultimele știri de la Eveniment