ULTIMĂ ORĂ:

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a convocat echipa sa de securitate nationala pentru a examina optiunile politice menite s conduc la solutionarea crizei din Ucraina

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a convocat echipa sa de securitate nationala pentru a examina optiunile politice menite s conduc la solutionarea crizei din Ucraina
Citit : 8 views Comentariu

 

 

 

UCRAINA stă pe un butoi cu pulbere. Membri ai echipei de securitate naţională a preşedintelui american, între care generalul Martin Dempsey, au fost văzuţi intrând la Casa Albă, în timp ce Consiliul Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, a aprobat solicitarea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru o eventuală intervenţie militară în Ucraina.

 

 

Pe de altă parte, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a purtat o discuţie la telefon cu omologul său rus, Serghei Şoigu. „Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a vorbit cu omologul său rus în această dimineaţă”, a declarat pentru AFP un oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Hagel s-a deplasat ulterior la Casa Albă pentru a participa la reuniunea de criză a echipei de seuritate a preşedintelui Barack Obama.

 

Rusia ar putea să-și recheme ambasadorul din SUA, în urma declarațiilor „agresive” ale președintelui Barack Obama, a anunțat sâmbătă președintele Senatului rus (Consiliul Federației), Valentina Matvienko. Iuri Vorobiev a declarat că, „potrivit mass-media, președintele american Barack Obama a afirmat că Rusia va plăti scump pentru politica sa”. „Eu consider că această declarație a președintelui american este o amenințare, care a depășit linia roșie și care a ofensat poporul rus. Vom cere ca președintele (Putin) să-și recheme ambasadorul din SUA”, a subliniat Vorobiev.

 

Președintele american a declarat vineri că orice încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei va avea un rol destabilizator. „SUA și comunitatea internațională reiterează că orice ingerință militară în Ucraina va avea prețul ei”, a afirmat Obama. 

 

Președintele Statelor Unite Barack Obama și omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon sâmbătă despre criza din Ucraina, a declarat un responsabil american, informează AFP. Președintele rus Vladimir Putin i-a declarat președintelui Statelor Unite Barack Obama, prin telefon, că Moscova își rezervă dreptul de a-și proteja interesele și pe cele ale populației rusofone din Ucraina, a anunțat Kremlinul, informează agenția Reuters.

 

Acest apel a intervenit în timp ce Obama s-a întâlnit sâmbătă după-amiază de urgență cu echipa sa de securitate națională pentru a examina opțiunile politice pe masă, la scurt timp după un vot al parlamentului rus ce autorizează folosirea armatei în Ucraina.

 

 Într-un comunicat postat online, Kremlinul a afirmat că Obama și-a exprimat îngrijorarea asupra posibilității unei intervenții militare ruse în Ucraina. 

    

„Ca răspuns la preocuparea exprimată de Obama despre planurile unei posibile utilizări a forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei, Putin i-a atras atenția asupra actelor provocatoare, criminale ale ultranaționaliștilor, în esență încurajate de autoritățile actuale de la Kiev”, notează comunicatul. 

    

„Președintele rus a subliniat că există amenințări reale la viața și sănătatea cetățenilor ruși și compatrioților pe teritoriul ucrainean. Vladimir Putin a subliniat că dacă violența se extinde mai mult în regiunile de est ale Ucrainei și în Crimeea, Rusia își rezervă dreptul de a-și proteja interesele și pe cele ale vorbitorilor de limbă rusă care trăiesc acolo”.