Care sunt produsele cu cele mai mari cresteri in luna februarie

Preţurile de consum au fost mai mari cu 0,3% în februarie faţă de ianuarie, cu creşteri de 0,5% la alimente şi aproape 0,4% la mărfuri nealimentare, în timp ce tarifele serviciilor s-au redus cu 0,2%, iar rata anuală a inflaţiei s-a situat la 0,4%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea din februarie comparativ cu ianuarie a fost de 0,4%, potrivit unui comunicat al INS.

La alimente, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la citrice şi alte fructe meridionale (cu 5,9%), legume şi conserve de legume (3,7%), precum şi la fructe şi conserve din fructe (3,3%). În schimb, s-au ieftinit ouăle cu 1,5%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 0,7%, iar zahărul cu 0,4%.

Combustibilii s-au scumpit cu 1,9%, însă preţurile la autoturisme şi piese de schimb s-au redus cu 0,4%.

În categoria serviciilor, s-au micşorat tarifele la transportul aerian cu 1,3% şi la poştă şi telecomunicaţii cu 0,9%. În schimb, transportul rutier s-a scumpit cu 0,6%, cel interurban cu 0,4%, iar serviciile de igienă şi cosmetică cu aproape 0,5%.

Comparativ cu decembrie, preţurile au crescut cu circa 0,8%, pe fondul avansului la preţurile alimentelor cu 1,1%, ale mărfurilor nealimentare cu 0,6% şi la tarifele serviciilor cu 0,4%.

Faţă de februarie 2014, preţurile s-au majorat cu 0,4%, determinate atât pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), cât şi a IAPC, la alimente consemnându-se o reducere de 0,5%, în timp ce pentru mărfurile nealimentare preţurile au fost mai mari cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%.

„Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2014 – februarie 2015) faţă de precedentele 12 luni (martie 2013 – februarie 2014), calculată pe baza IPC, este de 1%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,2%”, se arată în comunicat.

La începutul lunii februarie Banca Naţională a României a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record.

Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

Inflaţia ar putea rămâne sub ţinta Băncii Naţionale a României până în toamnă, înainte de a atinge nivelul de 1,7% în luna decembrie, se arată într-un raport al BCR.

BNR are o ţintă pentru inflaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa din 4 februarie să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric.

 

 

sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Autoutilitara declarata furata in Austria descoperita de politistii de frontiera ieseni

URMĂTORUL ARTICOL

Toni Grebla, retinut in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie

Ultimele știri de la Economic