Primăria bagă peste 50 mii de euro în cogenerarea CET în următorii 20 ani! Centrala este un sac fără fund pentru bugetul orașului

/

Primăria Iași va aloca peste 50 mii de euro pentru un studiu de fezabilitate privind cogenerarea unei surse de energie pentru centralele electrice de termoficare din municipiu. Cum CET-urile merg mai mult pe pierdere, primăria vrea să găsească o sursă alternativă de producere a agentului termic pentru a nu mai cheltui enorm cu cărbunele.

Municipalitatea vrea să scape de o piatră de moară și să transforme centralele de termoficare în surse veritabile de încălzire. Recent, primarul Mihai Chirica a arătat că autoritatea locală are în plan contractarea unui credit pentru susținerea activității sistemului de termoficare în sezonul rece. Pentru ca Iașul să treacă de iarnă, la mijloc ar fi vorba de circa 40 milioane, bani pe care primăria trebuie să-i asigure. Cum autoritatea locală nu dispune de toți acești bani, Chirica a spus că se caută și surse de împrumut. Pe de altă parte, primăria a lansat o licitație privind întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru cogenerarea unor surse de încălzire viabile la CET și transformarea colosului industrial într-o sursă eficientă pe gaz.

Proiect nou la CET Iași

Primăria Iași a bătut palma cu firma Energy Coach SRL din București pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate legat de instalarea de noi echipamente de producere energie termică utilă în cogenerare CHP în CET I Iași. Valoarea contractului este de circa 55 mii euro fără TVA.

„Studiul va prezenta în mod clar posibilitățile de eficientizare ale sistemului de producere a energiei termice în municipiul lași. Nu se va analiza componenta de retehnologizare a sistemului de transport și distribuție a energiei termice, dar în stabilirea configurației sistemului de producere se va lua în considerare necesarul de agent termic actual și de perspectivă, precum impactul unor eventuale lucrări de modernizare a rețelelor și posibilitatea de preluare a noi consumatori. Studiul va fundamenta invesțiile viitoare în sistemul de producere a energiei termice din lași, identificând scenariile și opțiunile ce trebuie luate în considerare în viitor în stabilirea modalităților de eficientizare a sistemului de producere a energiei termice. Se va  lua în considerare instalarea unor  noi surse adaptate la condițiile specifice de consum, de amplasare și de mediu”, se arată în caietul de sarcini.

22 ani pentru implementarea proiectului

Conform documentului, proiectul va fi viabil abia peste 2 decenii.

„Obiectivul general al studiului constă în dimensionarea unei surse de producere electrică și termică pentru asigurarea necesarului energetic al municipiului lași și estimarea acestui necesar, coroborat cu identificarea politicilor și direcțiilor de acțiune pentru implementarea unor soluții tehnice viabile. Perioada de referință pentru analiza financiară elaborată în cadrul SF va fi de 22 ani, din care 2 ani pentru realizarea investiției și 20 ani de operare comercială a proiectului”, se mai arată în caietul de sarcini a procedurii.

Peste 20 mii de apartamente racordate la CET în Iași

Municipiul Iași are doua centrale de termoficare: cea din Tudor Vladimirescu care produce agent termic prin arderea gazelor naturale, dar și pe cea din Holboca care folosește cărbune. Strategia Primăriei pe următorii ani ar fi să mute întreaga activitate de termoficare în Holboca, prin construirea unei noi centrale care să utilizeze surse alternative cărbunelui. La sistemul de termoficare al orașului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20 la sută din fondul locativ existent. La acestea se adaugă și câteva sute de clădiri publice și private: spitale, unități de învățământ și imobile deținute de persoane particulare.

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Meci între Iaşi şi Miroslava câştigat de municipiu! Dispută de peste 3 decenii pentru 120 hectare pe Şes Bahlui

URMĂTORUL ARTICOL

Încă un pas pentru Autostrada A8! Contract semnat pentru tronsonul până la Moțca

Ultimele știri de la Actualitate