Primăria Iaşi bagă 400 mii euro să doteze un monument istoric! Clădirea a fost reabilitată cu 3 milioane euro şi va avea peste 300 mii exponate

/

Primăria municipiului Iaşi va aloca peste 2 milioane lei pentru dotarea clădirii Muzeului de Istorie Naturală de pe bulevardul Independenţei. Clădirea a fost supusă unui proces de reabilitare vreme îndelungată, proiect care se va finaliza în perioada următoare.

Municipalitatea ieşeană a demarat recent o procedură privind dotarea cu mobilier şi echipamente a unui important monument istoric din centrul urbei. După finalizarea lucrărilor de reabilitare de la Muzeul de Istorie Naturală, clădirea va fi dotată cu mobilier, dar şi cu un set de echipamente moderne, urmând a fi redeschisă publicului. Primăria a demarat recent procedura privind achiziţia de piese, valoarea procedurii fiind de aproximativ 2,2 milioane de lei.

Un monument istoric din Iaşi a fost refăcut! Primăria îl va dota integral

Proiectul prevede achiziţia de dotări aferente proiectului privind consolidare şi reabilitare Muzeu de istorie Naturală- Corp A, conform documentaţiei de atribuire, Lot 1- Mobilier (vitrine) Lot 2- Mobilier (dulapuri, mese lucru etc.) Lot 3- Echipamente multimedia. Primul lot va avea o valoare de 1,87 milioane lei, cel de-al doilea lot va avea o valoare de 172 mii lei, în vreme ce lotul trei, ce prevede furnizarea de echipamente are o prevedere de aproximativ 140 mii lei. Toate sumele sunt fără TVA. Firmele interesate pot depune oferte până la 10 octombrie 2023, dată când va avea loc şi deschiderea acestora.

Cum va arăta Muzeul de Istorie Naturală?

Proiectul de reabilitare a Muzeului a costat circa 3 milioane de euro. Muzeul de Istorie Naturala din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Interiorul clădirii este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”, unde în data de 5 ianuarie 1859 a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, eveniment ce a însemnat declanşarea procesului Unirii Principatelor Române. Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Se redeschide parcarea de la Aeroportul Iași! Șoferii vor fi însă descurajați: se dublează prețul de staționare

URMĂTORUL ARTICOL

Meci între Iaşi şi Miroslava câştigat de municipiu! Dispută de peste 3 decenii pentru 120 hectare pe Şes Bahlui

Ultimele știri de la Actualitate