Primăria Iași a încheiat un contract de expertiză tehnică pentru reabilitarea pasajului Sf. Vineri, de la Hala Centrală! Pasajul pietonal are nevoie urgentă de reparații, infiltrațiile fiind la ordinea zilei. Într-o primă etapă, firma Pod Proiect SRL se va ocupa de expertizarea pasajului, după care autoritatea locală poate trece la demararea proiectului tehnic și apoi la reabilitatea propriu-zisă a acestuia.
Pasajul Sf. Vineri, pasaj pietonal care face legătura dintre Hala Centrală și zona Anastasie Panu va intra într-un proces de reabilitare. Într-o primă etapă, autoritatea locală va trece la expertizarea pasajului. A fost deja încheiat un contract cu firma Pod Proiect SRL pentru 45 mii lei, firmă care va trebui să facă expertiza acestuia în următoarele săptămâni. Ulterior, Primăria va putea demara procedurile privind proiectul tehnic și apoi lucrările de consolidare ale pasajului respectiv.
Pasaj construit în 2012! După 11 ani are nevoie de reparații capitale
Pasajul a fost dat în folosință în 2012 după 6 ani de lucrări. Investiția a fost derulată de firma Conest SA. Însă, în ultimii ani, lucrarea s-a degradat extrem de mult, iar infiltrațiile sunt la ordinea zilei.
”Pasajul pietonal din zona Hala Centrală a fost dat în folosință în 6 iunie 2012, ocazie cu care a fost numit pasajul Sf. Vineri, după denumirea uliței și a bisericii care se aflau în acest loc în anii 1890. Pasajul are o suprafață de aproximativ 1.700 mp, din care 500 mp sunt destinați spațiilor comerciale, iar restul traficului pietonal. Pasajul cuprinde trei puncte de acces: unul de la esplanada Halei Centrale, unul de la Casa de Pensii și încă unul spre strada Sf. Lazăr. Fiecare punct de acces este dotat cu scări rulante, dar și cu scări clasice”, se arată în caietul de sarcini.
Trei luni de expertiză la pasajul din centrul Iașului
Conform documentului, este nevoie de o expertiză de trei luni pentru stabilirea clară a situației din teren.
„Expertiza tehnică va investiga starea actuală a pasajului, cauzele apariției infiltrațiilor la pereți și tavane în zona rampelor de acces, va stabili dacă sunt necesare măsuri de intervenție asupra structurii de rezistență, asupra finisajelor, instalațiilor existente, și măsuri de siguranță în exploatare”, se mai arată în caietul de sarcini.