Primăria se împrumută cu 40 milioane de euro ca să treacă de iarnă!

/

Primăria Iași vrea să se împrumute cu circa 200 milioane de lei (40 milioane euro) pentru a trece cu bine peste sezonul de iarnă. Banii ar urma să fie folosiți pentru achiziția de cărbune necesar încălzirii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire. Împrumutul ar urma să fie returnat în termen de cinci ani.

Ședință cu scântei  la Consiliul Local Iași. Pe 29 septembrie 2023 va avea loc o ședință de plen la Palatul Roznovanu, ședință în care vor fi discutate câteva zeci de proiecte de hotărâre. Cel mai important proiect de hotărâre ce va fi discutat ține de contractarea unui împrumut pe o perioadă de cinci ani pentru susținerea achiziției de agent termic la iarnă.  Contractarea împrumutului este posibilă după ce Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a permis autorităților locale să obțină acest tip de credit. În ultimii circa 10 ani, astfel de împrumuturi nu au fost posibile. Iar acum Primăria Iași a prins momentul.

Împrumut pe 5 ani cu 40 milioane de euro

Discuțiile din Consiliul Local prevăd aprobarea contractării acestui împrumut. Chiar daca Primăria achită anual facturi la alte 7 credite, gradul de îndatorare a Iașului este unul scăzut, de numai 3,88 procente. Municipalitatea va dezbate, în aceeași ședință, contractarea a 8,8 milioane lei pentru alte cofinanțări locale.

„Preluarea serviciului de termoficare de către municipiul Iași de la fostul operator – Veolia Energie Iași S.A. a fost determinată de necesitatea asigurării imediate a continuității acestui serviciu de interes public local, în conformitate cu legislația în vigoare, necesitate apărută ca urmare a încetării înainte de termen a contractului de delegare încheiat în anul 2012 cu fostul operator economic. Subliniem faptul că furnizarea agentului termic în sistem centralizat reprezintă un serviciu de interes economic general, pentru care trebuie să fie îndeplinită, printre alte cerințe fundamentale, asigurarea continuității din punct de vedere calitativ și cantitativ”, se arată în proiectul de hotărâre.

Peste 20 mii de apartamente branșate la CET

Peste 20 mii de apartamente sunt racordate în prezent la CET Iași, la care se adaugă și unele instituții publice.

„Potrivit datelor actualizate, transmise de compartimentul de specialitate tehnică, la sistemul centralizat de termoficare din municipiul lași sunt branșate/ți un număr de 22.706 apartamente, 176 agenți economici, 48 instituții publice, 72 unități de învățământ cu 106 clădiri aferente acestora (reprezentând 91 la sută din rețeaua de învățământ preuniversitară), 9 spitale din cele 14 existente în municipiu și o parte din clădirile universităților de stat, iar municipiul Iași este singurul operator care furnizează agent termic în municipiul Iași”, se mai arată în documentul emis de Primăria Iași.

Aproape 2 milioane de euro împrumutate pentru alte proiecte

În ceea ce priveste împrumutul de 8,8 milioane lei, municipalitatea va utiliza acești bani pentru a finanța mai multe proiecte europene întârziate: modernizarea campusului școlar de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” (5 milioane lei), reabilitarea Grădiniței nr. 13 (2,3 milioane lei), construirea centrului social „Cicoarei” (1,2 milioane lei) și amenajarea zonei de agrement „C.A. Rosetti” (0,3 milioane lei).

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

O nouă centrală de termoficare va apărea la Iași! Primăria vrea un CET pe gaz lângă Holboca

URMĂTORUL ARTICOL

Ședință de Consiliu Județean Iași: un million de euro pentru un pod și un sediu nou de arhivă la 30 kilometri distanță

Ultimele știri de la Actualitate