Primarul Sighisoarei a ramas fara mandat dupa ce a fost condamnat pentru abuz in serviciu

Prefectul judetului Mures, Vasile Liviu Oprea, a emis un ordin prin care se constata incetarea de drept, inainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al municipiului Sighisoara, Ioan Dorin Danesan (PSD), care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, anunta Agerpres.

Curtea de Apel Targu Mures l-a condamnat, in data de 7 martie 2013, Ioan Dorin Danesan la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Seful Cancelariei Prefectului de Mures, Dragos Bardosi, a confirmat ca acest ordin constata incetarea de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al municipiului Sighisoara, incepand cu data comunicarii.

„Atributiile primarului vor fi exercitate, de drept, pana la alegerea noului primar, de catre viceprimarul desemnat de catre Consiliul Local, in conditiile legii. Primarul poate contesta in contencios ordinul”, a precizat Dragos Bardosi.

Acesta a aratat ca din cauza existentei unei practici neunitare in privinta constatarii incetarii mandatului primarului in cazul condamnarilor la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, de la instalarea in functie, la inceputul lunii august, prefectul de Mures a facut o serie de demersuri la Ministerul Afacerilor Interne si la Curtea Constitutionala a Romaniei.

„Prefectul a transmis o adresa la MAI, prin care cerea o pozitie vizavi de e interpretarea si aplicarea legii. La inceputul lunii octombrie la Instituia Prefectului Judetul Mures a fost prezent Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne pe aceasta tema. De asemenea, Institutia Prefectului a trimis catre Ministerul Justitiei si Curtea Constitutionala a Romaniei o solicitare privind un punct de vedere vizavi de aplicarea acestor prevederi legale, in conditiile condamnarii unui primar cu suspendarea executarii pedepsei. In urma acestor demersuri s-a luat decizia emiterii Ordinului nr. 311 din 24.11.2014”, a precizat Dragos Bardosi.

De asemenea, Institutia Prefectului Judetul Mures a facut o plangere penala impotriva secretarului Primariei Bahnea, judetul Mures, care a refuzat, in repetate randuri, sa transmita Prefecturii referatul privind situatia juridica a primarului Ioan Jors (ales PDL in 2012), care a fost condamnat de Curtea de Apel Targu Mures la 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru conflict de interese, iar referatul secretarului Primariei Bahnea era necesar pentru initierea demersurilor de emitere a ordinului de constatare a incetarii mandatului primarului inainte de termen.

Prin sentinta Curtii de Apel Targu Mures, primarului Ioan Jors i s-a interzis timp de 10 ani dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

De asemenea, Institutia Prefectului Judetul Mures verifica si temeiul legal cu privire la situatia ivita in cazul primarului comunei Raciu, Vasu Ioan (PDL), pe numele caruia exista o sentinta definitiva privind calitatea lui de colaborator al Securitatii inainte de 1990.

Institutia Prefectului urmeaza sa intreprinda demersurile legale pentru constatarea incetarii mandatului si in cazul primarului din comuna Raciu, Ioan Vasu (PDL), dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ca acesta a avut calitatea de colaborator al Securitatii, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul primarului impotriva hotararii respective.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cel mai puternic cutremur a fost resimtit in seara asta la Iasi!

URMĂTORUL ARTICOL

PP-DD vrea sa participe direct la guvernare, dupa retragerea UDMR

Ultimele știri de la Eveniment