Consiliul Județean Iași a lansat licitația pentru proiectarea și execuția viitorului Spital de Boli Respiratorii. Anunțul a fost făcut, astăzi, de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, care a susținut o conferință de presă alături de Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ, și Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Viitorul Spital de Boli Respiratorii va fi construit în zona Bucium pe o suprafață de peste 42.000 de metri pătrați. Va avea o capacitate totală de 350 paturi, din care 320 de paturi pentru spitalizare continuă, 10 paturi spitalizare de zi și 20 de paturi pentru terapie intensivă. Valoarea estimată a contractului pentru proiectare și execuție este de 458.493.636,94 lei, fără TVA.
„Acest proiect reprezintă o prioritate absolută pentru Consiliul Județean Iași. Ne-am asumat responsabilitatea de a construi un spital modern și bine echipat pentru tratarea bolilor respiratorii, astfel încât pacienții din județului Iași și nu numai să aibă acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Este un angajament pe care l-am luat față de comunitatea noastră și suntem hotărâți să-l ducem la bun sfârșit cu transparență, eficiență și responsabilitate. Lansarea licitației pentru proiectare și execuție reprezintă un pas important în implementarea acestui proiect. Prin construirea Spitalului de Boli Respiratorii nu facem doar o investiție în prezent ci și în viitorul nostru și al generațiilor care vor urma’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Licitația a fost lansată cu clauză suspensivă, Consiliul Județean urmând să acceseze fonduri europene în cadrul Programului Sănătate (POS) 2021 – 2027, linie de finanțare gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și care se află, la acest moment, în etapa de lansare a apelurilor de proiecte.
„Încercăm să obținem finanțare pe POS, iar una dintre condițiile care va fi în ghid este punctarea suplimentară a faptului că licitația este în derulare. Evident, va putea fi punctat suplimentar și dacă avem contractul în curs de semnare. Procedura cu clauză suspensivă nu a mai fost utilizată de Consiliul Județean până la acest mandat, dar este dovada faptului că avem încredere în documentațiile noastre și că procesul de obținere a finanțării este unul în care ne bazăm pe competența existentă la nivelul Executivului CJ. Așteptăm de la o zi la alta Avizul de Oportunitate emis de Ministerul Sănătății, o procedură ex ante stabilită de Guvern. Ministerul Sănătății evaluează proiectul pentru a da undă verde în momentul când va fi depus pe POS, la apariția ghidului’’, a declarat Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ.
Actualul Spital de Pneumoftiziologie din Iași funcționează în patru clădiri vechi și cu un grad ridicat de uzură.
„Este un spital care deservește întreaga regiune de Nord-Est și tratează peste 15.000 de pacienți în fiecare an. Avem singura Secție de Chirurgie toracică, este un spital în care se face pregătire pentru Rezidențiat, suntem Centru de pregătire pentru Rezidențiat, avem și reprezentanți ai comunității academice. Suntem un spital clinic, un spital de referință pentru România și merită acest spital să funcționeze, nu în clădiri de la 1800, ci într-o clădire care să fie nouă și peste 50 de ani’’, a declarat managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Radu Crișan-Dabija.