Proces de un milion de euro la Curtea de Apel Iasi

Acuzată că a făcut export fictiv, una dintre cele mai mari companii ieșene a luat foc. Reprezentanţii companiei Technosteel LBR SRL Iaşi au acţionat în judecată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Reclamanţii susţin că Fiscul le-a stabilit plata unei sume importante de bani, deşi ei ar fi fost scutiţi de TVA la tranzacţia incriminată. Finanţiştii sunt de părere că firma ieşeană ar trebui să achite TVA în valoare de aproape un milion de euro, o sumă deloc de neglijat pentru orice companie din lume.

Șefii firmei Technosteel LBR SRL le cer judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi să dispună anularea unei decizii emise de Direcţia Generală a Contestaţiilor din cadrul ANAF.

În acelaşi timp, reclamanţii solicită instanţei amintite exonerarea de la plata sumei de 4.139.722 de lei (aproximativ un milion de euro – n.r.), reprezentând taxa pe valoarea adăugată (TVA) calculată de finanţişti.

 Reclamanţii au precizat că, în perioada 5 februarie – 19 iunie 2014, la sediul firmei a avut loc o inspecţie fiscală, ce viza achitarea TVA în perioada 25 decembrie 2009 – 25 iulie 2012. În urma acestui control, inspectorii au emis o decizie de impunere pentru suma amintită.

În fapt, finanţiştii au constatat că, în urma unei tranzacţii, compania ieşeană nu ar fi achitat TVA de aproape un milion de euro.

De cealaltă parte, şefii Technosteel LBR afirmă că, de fapt, nu ar fi trebuit să achite taxa pe valoarea adăugată pentru că era vorba despre un export, astfel de tranzacţii fiind scutite de la plata TVA.

Conform reclamanţilor, pe 27 noiembrie 2009, firma ieşeană a vândut aparatură către Technosteel Trading SA Elveţia, fiind emise cinci facturi, din decembrie 2009, până în iulie 2010, pentru suma totală de 44.554.491 de lei.

Desprinsă din Tepro, Technosteel a rămas printre ultimii mohicani ai industriei ieșene.

Reprezentanţii companiei ieşene au mai menţionat că tranzacţia între Technosteel LBR şi firma din Elveţia privea vânzarea de echipament ce avea să ajungă în Serbia. „Astfel de livrări, la export, sunt scutite prin lege de plata TVA. Reprezentanţii ANAF au concluzionat că echipamentul nu ar fi părăsit teritoriul României la data emiterii facturilor, dar şi că Technosteel LBR ar fi trebuit să colecteze TVA până în momentul justificării exportului şi că n-am fi justificat cu acte scutirea de la achitarea taxei pe valoarea adăugată. Însă noi am formulat şi o cerere de suspendare a plăţii, cerere care a şi fost admisă deja de Curtea de Apel Iaşi“, a precizat David Segal, reprezentantul companiei ieşene. Urmează ca judecătorii ieşeni să asculte ce au de spus şi inspectorii Fiscului, după care vor lua o decizie în cadrul acestui litigiu în contencios-administrativ.

 

sursa: ziarulevenimentul.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Taxele percepute de Consiliul Judeţean Iaşi în 2015

URMĂTORUL ARTICOL

Probleme in scolile din Iasi

Ultimele știri de la Eveniment