Problemele se tin scai de viata lui Relu Fenechiu. Dupa ce a ajuns in spatele gratiilor pentru 5 ani, pentru comiterea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, acesta este cercetat acum si pentru comiterea infractiunii de inselaciune.
In spatele acestei acuzatii se regaseste calitatea sa de om de afaceri, nu de politician. Mai exact, acesta i-ar fi inselat pe oamenii care au cumparat case in cartierul I. C. Bratianu, construit prin firma Fene Grup SA. Este aceeasi firma prin intermediul careia s-au facut golaniile si in dosarul cu transformatoarele vandute ilegal catre Sucursala de Intretinere din cadrul Electrica SA. Plangerea pentru inselaciune a fost depusa de Ioan Drobota, un iesean care si-a achizitionat o casa in cartierul ridicat de firma lui Relu Fenechiu.
Dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, insa a fost declinat catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere calitatea de deputat pe care o avea Relu Fenechiu. „În plângere nu se indica infractiunea, însa s-a considerat ca ar putea fi vorba despre o încadrare de înselaciune. Având în vedere statutul de deputat al lui Relu Fenechiu, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie”, a declarat ieri procurorul Adina Bocai, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.
Inselaciune in contracte
In plangerea depusa, Ioan Drobota sustine ca a cumparat terenul in cartierul I. C. Bratianu din zona Bucium in anul 2004, contra sumei de 11.000 euro. Ulterior, a incheiat un contract de construire cu firma Fene Grup SA, prin care era asigurat ca va primi casa la cheie. Ieseanul este plecat de peste 20 ani in Spania si a vrut sa-si cumpere o casa intr-o zona selecta a Iasului, pentru a putea locui la batranete. Numai ca, la scurt timp dupa semnarea documentelor, au inceput si problemele. Cel mai grav lucru a fost acela ca a fost furat la materiale, iar termenele stabilite prin contract nu au fost respectate. Casa a fost gata in 2011, insa nici acum oamenii nu s-au putut muta in ea definitiv. „Sunt probleme mari. Si o casa la tara este mai bine construita. Desi in contract ne-am inteles si am platit si racordarea la utilitati, casa ne-a fost predata fara utilitati. De cand am intrat in acest cartier, ne-au fost furate toate drepturile de cumparatori de buna-credinta. Am intampinat multe probleme, de la furtul de materiale, la falsurile din situatiile de lucrari”, a declarat o ruda a lui Ioan Drobota.
„Ne-a ingradit libertatea de a intra in cartier”
Dupa finalizarea lucrarilor, au inceput alte probleme. Relu Fenechiu ar fi dispus infiintarea unei asociatii de locatari prin intermediul fratelui sau, Lucian, si al lui Bogdan Damian, directorul firmelor sale. Un avocat din Baroul Iasi a fost trecut ca presedinte. In dosarul aflat pe rolul Parchetului General sunt cercetati toti. Locatarii au fost obligati sa faca parte din aceasta asociatie, desi ei voiau sa-si administreze singuri proprietatea, fara sa mai achite alte cheltuieli specifice. Pentru ca nu au vrut sa plateasca omul de serviciu care ii face curat in curtea lui Relu Fenechiu si a locotenentilor sai, sau pentru ca nu au vrut sa plateasca paznicii de la intrarea in cartier, oamenii s-au trezit ca au de achitat peste 10.000 lei catre aceasta asociatie de locatari. „Ne-au scos casa la licitatie pentru doar 4.000 lei datorii catre asociatia asta infiintata in mod ilegal de ei. Procesele s-au judecat fara sa primim comunicari. Daca nu aflam la timp, ma trezeam ca vindeau casa. Proprietarii sunt in Spania si nu stiau nimic. Ne-au taiat apa si ne-a ingradit libertatea de a intra in cartier”, a precizat, ieri, sora lui Ioan Drobota.
„Eu nu vreau sa-i platesc taxa de protectie lui Fenechiu”
Avand in vedere situatia alarmanta din acest cartier construit de Fenechiu, si alti locatari intentioneaza sa se adreseze procurorilor pentru inselaciune. „Noi am venit aici in cartier cu bune intentii, nu sa fim inselati si pacaliti mereu. Singura noastra speranta este acum la procurori. Sa-si faca treaba si sa vada modul in care am fost inselati. Ne-au inscris in aceasta asociatie fara acordul nostru. Ei, «Transformatorii», au facut aceasta asociatie ca sa poata exista o forma legala de a le plati taxa de protectie. Eu nu vreau sa-i platesc taxa de protectie lui Fenechiu. Au acceptat sa-i plateasca doar cei care au primit casele drept spaga in acest cartier. Eu nu am niciun motiv pentru care sa-mi doresc sa ma asociez cu el. Toti sunt corupti. Si-au pasat contracte unii la altii. Am datorii de 150 milioane lei vechi catre aceasta asociatie fantoma. Este drept asa? Mi-au instituit privilegiu imobiliar la Oficiul de Cadastru pe locuinta mea, pentru care am muncit”, a declarat Mihai Suhan, un alt locatar al cartierului. Acesta mai sustine ca vecinii au aproximativ 30 de procese cu firma controlata de Relu Fenechiu si cu asociatia de locatari. Desi unele dintre procese au fost deja castigate de ei, cheltuielile pentru avocatii lui Fenechiu sunt achitate tot din banii lor.
bzi.ro
COMENTARII (SCRIE PRIMUL COMENTARIU)